Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

18 04 08 - 07:26Verjaardag zonder jarige

Het is stil in huis. Alleen elke morgen de fluitende vogels van de Philips super wekker uit de slaapkamer van zoonlief. In het begin dacht ik met dat ding nog dat onze tuin vol vogels zat, maar dat terzijde. Zoonlief is uitlandig (zeggen ze in Suriname). Op schoolreis, naar Italië. In een moordend tempo doen ze de bezienswaardigheden van Toscane. Prima, hoe meer-ie van de wereld ziet hoe beter. Maar het is een raar moment: woensdag was zijn verjaardag en toen was-ie ook al weg. Een verjaardag zonder jarige. Dat wil je eigenlijk niet, ondanks dat-ie al zeventien is. We hadden zelf allebei die avond andere afspraken. Ergens tegen middernacht hebben we het even gevierd: samen één flesje bier....want het was al laat....snuf

een reactie

15 04 08 - 06:12En dan nu iets geheel anders....

Het roer gaat om. Nieuwe uitdagingen liggen klaar. En nu iets geheel anders: ik ga hele andere dingen doen bij mijn baas.
Voor de leken: we hebben twee programma-afdelingen, grofweg. De ene is nieuws en de andere heet varia. Zoals deze woorden al doen vermoeden houdt de ene afdeling zich bezig met het dagelijkse nieuws op televisie, internet en radio. Vele tientallen mensen werken zich dagelijks een slag in de rondte om dat nieuws bij ons publiek thuis te brengen. Alle andere programma's, die dus niet onder nieuws vallen noemen ze bij ons varia. Ook daar een club enthousiaste, gemotiveerde, creatieve mensen die er voor gaan. En dààr ga ik de komende tijd leiding aangeven. En dat lijkt me erg leuk. Nieuws is de backbone van zenders als de onze, maar met de andere programma's kun je je onderscheiden, kun je je publiek verrassen en kun je contact met je publiek zoeken. Kun je de zender 'neerzetten'. Dat ga ik dus doen. Inderdaad, iets heel anders en vooral hartstikke leuk !

reageer

14 04 08 - 10:58Ik ga niet

Angela gaat niet. En George uit Londen ook niet. JP twijfelt nog, net als Maxime. En ze twijfelen ook nog of Alex nou wèl of niet mag gaan en zo ja, welke visitekaartjes hij dan mag uitdelen. Die van Kroonprins der Nederlanden of die van het Internationaal Olympisch Comité? Ikzelf twijfel nog. Ga ik wel of ga ik niet? Heb twee keer strootje getrokken: één keer was het: ja, gaan en één keer: nee, niet gaan. Op sportief vlak mist de wereld niks als ik niet ga. Vroeger was ik in tal van sporten een ster. Zo was ik bijvoorbeeld wereldrecordhouder in het horden omlopen. Was?? Dat ben ik nog steeds, nog niemand heeft mijn record verbeterd. Qua gezelligheid is het natuurlijk jammer als ik niet opduik in Peking. Ook voor mijzelf. Ik was er al ooit en dat was heel bijzonder.
Ik denk dat JP en Maxime en Alex gewoon gaan. Mensenrechten of niet. Dan moet ik maar een daad stellen. IK GA NIET! Nou heb ik ook geen uitnodiging gekregen, dat maakt het wat makkelijker. Maar toch: IK GA NIET!!

reageer

12 04 08 - 09:13Nomofoob

Zeg 'ns eerlijk, ben jij een nomofoob? Weet je wat een nomofoob is? Volgens mijn lief ben ik een nomofoob. Nomfoob staat voor No Mobile Fobia en dat is angst om onbereikbaar te zijn. Toegegeven, ik zet geen stap meer zonder handy. We zijn nu wèl zover dat ik hem niet naast mijn bed heb als ik geen standby-dienst heb en dat-ie uit gaat in het theater. En tijdens het eten neem ik niet op. Volgens Trouw van vandaag is in Groot Brittannië gebleken dat 13.000.000 mensen nomofoob zijn. En hier?
Ik sprak laatst iemand die had vier handy's om toch maar ècht overal en altijd belbaar te zijn en te kunnen bellen. Maar ik sprak laatst ook iemand die had zijn handy eruit gedaan: weg, helemaal weg. Ook niet voor noodgevallen. Gewoon wèg, abonnement opgezegd en toestel weggeven en gewoon een telefoon-aan-een-draadje thuis. Dat gaat nou wel weer èrg ver. Voor mij tenminste....Madonna zei pas in Vogue dat ze haar Blackberry onder haar kussen heeft liggen en haar man trouwens ook: twee Blackberries in één bed. Kijk zò erg is het met mij nou weer niet.

Madonna en haar Blackberry

 

Madonna 'sleeps with her Blackberry'


Madonna has revealed that she cannot bear to be without her BlackBerry - and even sleeps with it under her pillow. The singer, who turns 50 in August, said her husband, the film director Guy Ritchie, is similarly attached to his gadget. She said: “We lie right next to each other with our BlackBerrys under our pillows.
“It’s not unromantic. It’s practical. I’m sure loads of couples have their BlackBerrys in bed with them.
“I have to sleep with my BlackBerry because I often wake up in the middle of the night and remember that I’ve forgotten something, so I jump up and make notes.” She added: “Guy’s always waiting for me to come to bed, so he plays Brick on his Blackberry until I’m ready.”

een reactie

12 04 08 - 08:54Feest met Magogo!

Carmina Burana

Wat een feest deze week in onze prachtige Tilburgse Concertzaal. Ik kan het niet genoeg zeggen: alleen de zaal is al een feest. Eerst was het even slikken: ongevraagd kregen we Stravinsky voorgeschoteld, op twee vleugels. Dat viel niet mee. Ik kan niet zo goed tegen die muziek, ga ervan hyperen. Maar daarna! Zoals gezegd: een feest!! Carl Orffs Carmina Burana zoals die ooit bedoeld is. Met het Brabant Koor dat zò ongelofelijk mooi zong, zòveel kracht. Met het Magogo Kamerorkest in zijn volle omvang. Met drie solisten die hun deel zò mooi zongen en met jonge dansers en danseressen van Fontys die er zò'n mooi spektakel van maakten. De lofzang op vrouwe Fortuna kent iedereen wel zo'n beetje, die is al duizenden malen bij allerlei gelegenheden in allerlei vormen gebruikt. Maar dit was de oorspronkelijke versie van delen van het middeleeuwse manuscript (meer dan tweehonderd liederen) waar Orff een selectie uit gemaakt heeft. Ik heb niet heel veel verstand van klassieke muziek. Bij mij is het òf heel mooi, òf mooi, òf gaat wel, òf niet geweldig, òf niet mooi. Magogo en alle anderen zijn met hun Carmina bij mij toegevoegd aan de categorie: heel mooi.

reageer

09 04 08 - 17:27Bhutan: Minister van Bruto Nationaal Geluk

Jaren geleden maakte ik kennis met de enige asielzoeker uit Bhutan die Nederland rijk was. Een journalist die zijn land ontvlucht was. Kleine, frèle man. Heel aardig. We hebben samen geprobeerd de wereld te verbeteren en hij heeft mij veel over zijn land verteld. Zijn vrouw en kind (een baby nog) zaten in een vluchelingenkamp in Nepal. Hij woonde in Den Bosch in een container die hij deelde met drie gevluchtte stevige Oostblokkers in mouwloze hemdjes die de dag doorbrachten met de nodige alcohol. Af en toe hoorde ik nog weleens wat van mijn Buhtanees. Hij wilde werk in ons vak, maar de taal bleek een te groot probleem.
Op de harddisc-recorder had ik nog een docu staan, want Bhutan is een democratie geworden. De Vierde Koning had daartoe besloten. Het zag er allemaal heel verlicht uit: een Minister van Bruto Nationaal Geluk, hebben ze daar. In de wetenschap dat elk mens op zoek is naar geluk, maakt de minister zich daar sterk voor: "Geluk wordt bepaald door een evenwicht tussen materiële en spirituele zaken..." Zo'n minister zouden wij ook moeten hebben, volgens mij zouden er dan een paar andere ministeries opgeheven kunnen worden. De bevolking is verdeeld. Er zijn er die bang zijn voor de democratie en er zijn er die het wel zien zitten: "Eindelijk McDonald's en KFC in Bhutan."
Ik ga mijn Bhutanese vriend eens opsporen, ben benieuwd hoe het nu met hem is.

reageer

06 04 08 - 16:03Aapjes kijken in Tilburg

Almelo heeft de naam, maar in Tilburg is ècht altijd wat te doen. Vandaag aapjes gekeken. Geen echte, want die zijn er niet. Nee op de plek waar vroeger de Tilburgse dierentuin was en waarvan bijna geen spoor meer is terug te vinden staan grote foto's van die oude dierentuin. En half Tilburg liep er vandaag op zondag weer rond in de eerste wat frissige lentezon. Veel mensen wisten zich allemaal nog te herinneren hoe ze als kind op zondag naar de dierentuin gingen, om bijvoorbeeld aapjes te kijken...

Aopkes kèke

reageer

05 04 08 - 17:06Trots op Brabant

‘Dat wij Nederlanders in ons eigen land steeds maar moeten opschuiven en ons moeten aanpassen aan nieuwe culturen, daarvan zeg ik: genoeg!’. De zin galmde lang na. De zin van Rita. Zit ik nou in de verkeerde film? Ik heb helemaal niet het gevoel dat nieuwe culturen mij wegduwen, dat ik moet opschuiven, dat ik mij moet aanpassen. Integendeel, ik ontmoet op allerlei plekken steeds meer 'andere' mensen en dat vind ik leuk. De Volkskrant bracht vandaag een onderzoek. Rita zegt dat ze haar beleid laat leiden door 'Het Volk'. En 'Het Volk" wil: doodstraf terug, boerkaverbod, meer asfalt, geen nieuwe moskeeën meer.
Daar sta ik dan: ik ben pertinent tegen de doodstraf (never, ever). Ik vind boerka's niet mooi, maar van mij het. Ik wil niet nòg meer asfalt. En ik vind de meeste moskeeën mooi, d'r mogen er best nog een stel bij. Wat moet ik nou?
Ik las vandaag ook al dat er wat plaatselijke "Trots op......"afdelingen zijn opgericht.

Ik heb ook maar even een rondje gemaakt op het wereld wijde net. Trots op Eindhoven en Trots op Den Bosch zijn gereserveerd. Trots op Tilburg en Trots op Breda zijn lieve websites met tips. Trots op Helmond moet je maar even aanklikken, dat begint ergens op te lijken: KLIK . En verrassend is Trots op Brabant. Kijk zelf maar: OEPS !

reageer

04 04 08 - 08:03Rondjes draaien

Er is al veel over geschreven en gezegd, over het draaiende huis op een rotonde in mijn stad. De commentaren variëren van: grappig, leuk, apart (let op als een Nederlander: "Oh....apart!" zegt), raar, geldverslinding, levensgevaarlijk en hoezo kunst?
Ik vind het grappig en een prachtige blikvanger.
Onze stadsdichter Frank van Pamelen schreef er een mooi gedicht over dat ik vanmorgen las op de voorpagina van De Tilburgse Koerier:

Draaien gaat ze, draaien, draaien

Met haar ogen en haar kont

Draaien met haar naveltruitje

In de Breakdance en dan vlug

Met een jongen tongen draaien

En weer naar de Kets terug

 

Draaien, denkt hij, draaien, draaien

Draaien met een lekker ding

Draaien wil hij met haar, draaien

Draaien in de Efteling

Even draaien in de Droomvlucht

En dan rondjes van formaat

Onder Vogel Rokjes draaien

Tot hij weer naar Tilburg gaat

 

En dan ergens halverwege

Pythonrit en Heuvelring

Komen ze elkaar weer tegen

Bij het Huis van Körmeling

Waar ze voortaan verder draaien

Eeuwig samen, eeuwig speels

Kunst zet heel wat in beweging

Kunst zet liefdes op de rails

 

Frank van Pamelen

een reactie

03 04 08 - 08:01Broodje sambal

Ik ben over het algemeen een vredelievend mens. Ik ga conflicten niet uit de weg, maar gewelddadigheid is mij vreemd. Nog nooit iemand om het leven gebracht en nog nooit iemand in elkaar geslagen. Als kind werd ik vooral zèlf in elkaar geslagen.
Maar wat mij wel tot grote razernij brengt zijn onze huiskraaien die persé willen nestelen in onze schoorstenen. Ik heb er al gaas voor gemaakt. Dat haalden ze eruit. De gaten met stenen geblokkeerd: fluitje van een cent, ze vinden toch een opening en sjouwen weer takjes en twijgjes aan om een romantisch nestje te bouwen.
Aan één kant heb ik de zaak nu -na drie jaar- onder controle geloof ik. Praxis lacht zich dood: hele rollen gaas zijn erin gegaan.
Maar nu hebben ze het op de andere kant gemund. Ze hebben hun aanvliegroute aangepast en zijn nu aan de andere kant aan het peuteren en bouwen. Grrrrrr!
Ik mag van mijn huisgenoten geen boterhammen met gif neerleggen. Bang dat de kraaien dood uit de lucht vallen in onze tuin. Een windbuks wil ik zelf niet, want in militaire dienst hield ik mijn Uzi al altijd al verkeerd om vast.
Ik heb nu wellicht de oplossing. Kwam vannacht op het idee. Heb vanmorgen boterhammen met sambal gemaakt en die in brokjes uitgestrooid. De theorie? Ze nemen een hapje.....mmmmm.....lekker.... Ze vliegen weg en halverwege krijgen ze het heet en ventileren met een vleugel wat frisse lucht in hun snavels. Ze verliezen daardoor hun evenwicht en vallen op de grond. Als ze dan bijgekomen zijn bedenken ze zich een volgende keer wel drie keer voor ze naar die plek terugkomen. Benieuwd of het werkt. Ze schreeuwen vanmorgen wel harder dan gebruikelijk. Ik spreek geen Kraais, maar het klinkt als "Sambal alert, sambal alarm!!!"

twee reacties

02 04 08 - 20:25Fitna

Ha, ha. Daar komt hij eindelijk ook nog eens over Fitna, hoor ik je denken. Nee hoor, van mij geen woord erover. Ik las vanmorgen aan het ontbijt in het hotel waar ik verbleef iets veel belangrijkers: dure horloges gaan kapot als ze om de pols zitten van iemand die een stevig afslag doet bij golf. Ik heb een best wel duur horloge. Nu weet ik waarom ik geen golf speel. De Telegraaf had er een tweekolommer voor ingeruimd. Weer een primeur!

reageer