Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

29 11 04 - 22:08Da Vinci

Was de afgelopen dagen even bezig. Veel gelezen. De Da Vinci Code. Toen het boek me te pakken had, moest het uit. Het verhaal kan er mee door, maar de historische, religieuze achtergronden zijn zeer interessant. (Jezus was getrouwd met Maria Magdalena, ze hadden kinderen. Dat zet dus de hele rk wereld op zijn kop) Ben vervolgens begonnen in een boekje dat een aantal dingen uit het boek zelf uitlegt. Dat moest ook uit. Daarna landde ik op een website over de Da Vinci Code en kon daar ook even niet vanaf blijven. Nu even adem halen en dan, eindelijk, beginnen aan Goethe's Italienische Reise 1816 - 1817. De zoon van BBW (Beste Buurman Wim) heeft een antiquariaat in boeken. Hij kon mij het boek leveren.

twee reacties

26 11 04 - 23:18Ik weet het niet meer

Ik weet het niet meer. Moet ik over iedereen die op de wereld sterft, verdrietig zijn? Kan het zijn dat ik over de ene die sterft minder verdrietig ben dan over de ander? Kan het zijn dat ik er soms niet zo mee zit als iemand dood gaat? Kan het zelfs zijn dat ik het eigenlijk wel o.k. vind wanneer bepaalde mensen doodgaan? De dictators van deze wereld? De gevoelsloze misdadigers? Mag ik zeggen dat ik eigenlijk best zou willen dat sommige mensen doodgaan, omdat de wereld daardoor misschien beter wordt? Bijvoorbeeld diezelfde dictators of zwaar criminele gewetensloze misdadigers (is dat niet hetzelfde ?). Mag ik zeggen wat ik denk en wat ik voel ? Mag ik, als ik moslim zou zijn, best wel opgetogen zijn, als iemand die mijn geloofsgenoten stelselmatig beledigt, dood is, zonder dat ik oproep tot moord? Mag ik zeggen dat ik het prima vind als een politicus die zich vijandig en generaliserend tegenover mij en mijn geloofsgenoten gedraagt er niet meer zou zijn.... of mag dat niet? Hebben we nou vrijheid van meningsuiting of niet? Of hebben we alleen vrijheid van meningsuiting als het om anderen* gaat of tegen anderen gericht is? Wat zijn dat eigenlijk? Anderen, na drie of vier generaties? Ik weet het niet meer. Ik weet niet meer wat ik mag zeggen en wat ik mag denken.

* anderen: mensen die niet wit zijn.

PS: En die Knevel is ook een lekker dier. Zie hieronder, gestolen van de weblog van Martin Volder:

Andries Knevel

Maar u wilt eigenlijk misschien ook wel dat Geert Wilders doodgaat..?
... Als u héél eerlijk bent?

- Nou hij gaat dood. Hij gaat ooit dood.

Ja, maar, binnen nu en twee jaar, ik noem maar effe wat?
Dat wìlt u eigenijk diep in uw hart...

- Dat wil ik eigenlijk.

Diep in uw hart hè?
- Jawel, ja, ja.
Jaja..


  Zing je nachtmerrie, Brigitte Kaandorp

  Het gaat niet altijd goed met mij, vaak zelfs ronduit slecht
  Meestal ben ik met mezelf en alles in gevecht
  Toch denk ik vaak als ik weer boos mijn voordeurstoepje boen

  Wel fijn dat ik het niet met Andries Knevel hoef te doen

  Ook ben ik vaak verdrietig, heb ik het weer eens verbruid
  Zo is het weer aan met iemand, zo is het weer uit
  Maar zelfs al zit ik snikkend op een bank in het plantsoen
  Dan denk ik:

  Fijn dat ik het niet met Andries Knevel hoef te doen

  Ik ben ook eens opgenomen, want ik was volkomen knots
  Ik sneed mezelf met messen en ik zat onder de kots
  Ik riep toen ze me haalden voor het gekkenpaviljoen:

  Als ik het daar maar niet met Andries Knevel hoef te doen!

  Liever met een paard
  Of met een schaap of een kameel
  Dan dat ik mijn lakens met Andries Knevel deel
  Liever midden in de nacht in een moeras verdwaald
  Dan dat Andries Knevel plots zijn ding tevoorschijn haalt!

  Ik word liever in een UFO door een marsman meegenomen
  Dan dat ik Andries Knevel tot een hoogtepunt voel komen
  Liever in een buitenwijk tongen met Henk Binnendijk
  Ook al zie dan waarschijnlijk helemaal geel en groen!

  Als ik het maar niet met Andries Knevel hoef te doen!!!

  huuhuuhuuhuuhuu

  Ik zie me op mijn sterfbed eindelijk tot rust
  Al die nare angsten van me eindelijk gesust
  En denk terwijl mijn dierb'ren droevig om mijn sponde staan:

  Wel fijn dat ik het nooit met Andries Knevel heb gedaan

  Dan sta ik voor de hemelpoort en word daar opgewacht
  Door God enzo en, oh mijn hemel, als ik het niet dacht...
  Ik zie hem staan en God zegt: "je mag heus naar binnen gaan:

  Maar pas als je het eerst ..."

  reageer

  24 11 04 - 11:58Vroeger

  Gisteren het afscheid van onze Kantineke. Overvolle kerk. Heel veel bloemen. Veel tranen en keelbrokken. Voor mij een extra dimensie. Het was in de kerk waar ik als kind kwam. Tot mijn dertiende. De Lambertuskerk im het stadsdeel Gestel in Eindhoven. Na 1967 nooit meer geweest. Ik was perplex gisteren. Zoals een collega zei: "Een kerk zoals een kerk in Brabant hoort te zijn, majestues, reuzegrote torens, pracht en praal..." Volgens mij is er niks veranderd. Een enorm hoofdaltaar met veel gouden frutsels. Een tabernakel met gouden deuren en een echte sleutel. Ik zag de Heilige Theresia, de Heilige Antonius en een gigantische Christoffel. Een enorme Maria die als het ware uit de hemel kwam. Ik zag mezelf als klein jongetje in die enorme kerk. Ik geloof niet dat ik er mijn ouders veel ben geweest. Die hadden dat uitbesteed aan onze Surinaamse huisgenoot. Achter op de fiets met hem naar de kerk. Krakend zadel. Alle rituelen van toen. Het deed me wel wat om daar weer even terug te zijn. Dat gevoel werd nog versterkt omdat ik op dit moment de Da Vinci Code aan het verslinden ben. Wie het gelezen heeft weet wel waarom.

  een reactie

  21 11 04 - 08:26Vrijheid

  Üit de Volkskrant van gisteren. Zou die daar nou blij mee zijn ?
  Mohammed B. mag kranten lezen

  Het gevangenisregime van Mohammed B., verdacht van de moord op Theo van Gogh, wordt iets versoepeld. Hij mag vanaf vandaag weer kennisnemen van Nederlandse televisie, kranten en tijdschriften....

  reageer

  20 11 04 - 13:34Verduistering

  Mevrouw Doortje van Poppel-Schellens uit Valkenswaard is een vrouw naar mijn hart. Doortje -ik ben maar zo vrij om Doortje te zeggen, want zo ondertekent zij- schrijft haar opwinding en verontwaardiging vandaag van zich af in een ingezonden brief in NRCHandelsblad. Doortjes klomp brak, zo schrijft zij. Waarom? Omdat de opbrengst van de snuisterijen van oud-minister -zelf noemde hij zich liever "staatsman"- Joseph Luns naar de familiale erfgenamen gaat. Het ging om sabels, een borstbeeld van Zijne Excellentie zelf en nog veel meer prullaria. Het bracht 170.000 euri op. Voor de nabestaanden en/of efgenamen dus. Terwijl, zo schrijft Doortje van Poppel, hij die spullen allemaal heeft gekregen omdat hij Nederland vertegenwoordigde als minister van buitenlandse zaken. "Immers, giften aan ambtenaren, bestuurders en hoogwaardigheidsbekleders worden niet gedaan vanwege hun blauwe ogen, maar in de verwachting er iets voor terug te krijgen. Dat is nu een strafbaar feit, een ambtsmisdrijf, strafbaar gesteld in artikel 363 Wetboek van Strafrecht. " Dus vindt Doortje van Poppel uit Valkenswaard dat de opbrengst aan de staat ten goede moet komen. Aan de gemeenschap dus, aan ons eigenlijk. "Zo niet, dan moet er alsnog vervolging komen van hen die deze 170.000 euro in het handje krijgen. Er zijn nogal wat bestuurders en ambtenaren voor heel wat minder vervolgd."  Doortje, zèt 'm op! Nu doorbijten ! Wie A zegt.....! Doe aangifte bij de politie in Valkenswaard ! Kijken wat er gebeurt.

  PS In de brievenrubriek wordt Doortje "Van Popel" genoemd. Ik twijfelde al: die bestaat niet. Van Poppel....voor de kenners...er was toch iets met een oud-wethouder van Poppel uit Valkenswaard die later als burgemeester het veld moest ruimen. Zou Doortje....

  reageer

  19 11 04 - 23:02File

  Gezien op de website van Omroep Brabant, vanavond om 22.57 uur:

  Verkeersinformatie

  Files:
  1
  Lengte:
  0 km

  Als het minder dan 0 kilometer is, is het dan een file? Wanneer noem je een file een file? Bij tien auto's? Bij twintig ? Laten we samen nadenken.

  een reactie

  18 11 04 - 22:38Kaarsje

  Was erg vroeg vandaag. Gelukkig ver voor alle files uit. Het gebouw van mijn broodheer was bijna helemaal donker, behalve op de plek waar de redactie werkt. Want redacteuren en journalisten zijn bijna altijd in touw. Er was een ander lichtje dan normaal. Op de receptie, een kaarsje. Bij een foto. Een brok in mijn keel. Ineke is er niet meer. Ineke, één jaar jonger dan ik. De baas van de kantine. Ineke die altijd voor iedereen klaarstond. Die precies wist wat iedereen wilde. Die van mijn blik genoot, als ik zag dat we knakworsten hadden. Zorgzaam, aardig, belangstellend. Zomaar weg. Van de trap gevallen, in coma geraakt en gestorven. Man en twee kinderen blijven achter. En wij. Al die journalistieke knoesten waren er vandaag op hun eigen momenten even stil van.

  reageer

  17 11 04 - 21:37Böse of Wütend ?

  Hoe amusant kunnen dingen plotseling weer anders zijn. Hoe was het ook al weer? Er waren racistische aanslagen bij onze buren en wij schreven massaal aan de baas van Duitsland dat we "wütend" waren. Mooie daad van dat kleine tolerante landje aan de Noordzee. Nu hebben de Groenen (notabene: De Groenen !!) het in Duitsland over "Holländische Zustände" als ze het over kwesties als onverdraagzaamheid, racisme, aanslagen en het doodschieten/steken van kritikasters hebben. Het kan verkeren. Misschien moesten we maar eens een beetje dimmen hier in dit lieve kleine tolerante landje aan de Noordzee.

  reageer

  17 11 04 - 12:52Blijven (zie gisteren: Weg)

  Niet Pim Fortuyn, maar Willem van Oranje blijkt de grootste te zijn (zie gisteren). Zou haast zeggen: ik blijf maar hier. Maar er zijn nog genoeg andere redenen om dit land de rug toe te keren. Daar komen de sombere najaarsdagen zonder zon nu ook nog bij.

  een reactie

  16 11 04 - 18:11Weg...

  Het volk spreekt. Pim Fortuyn is de grootste Nederlander. Ik wil emigreren. Maar waar naartoe ?

  drie reacties

  14 11 04 - 08:10Brood en spelen

  Hoe zat het ook alweer met 'brood en spelen' ? "Weet je wat we doen," zei Job uit Amsterdam tegen Ivo uit Rotterdam, "we geven ze spelen, dan wordt het vanzelf weer rustig....in ons landje" Ivo: "Uh?" Job: "Olympische !!" Ivo: "O, die." Ze spraken af dat Job Wim in Den Haag zou overhalen en Ivo die van Utrecht ("Hoe heet die ook alweer?" vroeg Ivo nog even aan Job die zei: "Tik op Google maar burgemeester en Utrecht in"). Het was even zoeken naar "die van Utrecht", maar een paar uur later was het rond. "Wie maakt er een persbericht?" zei Job. "We moeten er wel in zetten dat de regering mee moet betalen...anders hangen we er straks alleen in. " En zo kon het gebeuren dat ik gisteren in Het Parool las dat De Vier de Olympische Spelen van 2016 willen organiseren. Een dag tevoren had de penningmeester van de Atheense Spelen zijn boeken afgesloten. Kosten: ruim 9 miljard euri. Ze zijn goed bezig, onze boys en girl van De Grote Vier.

  een reactie

  12 11 04 - 23:09Het leven is goed in het Brabantse land.....

  .....het land waar mijn wieg heeft gestaan. Daar heb ik voor altijd mijn hart aan verpand.......zo begint het fraaie lied over Brabant. De provincie waar de afgelopen week een Islamitische school in brand werd gestoken. Waar een bomaanslag was op een andere Islamitische school. Waar een verdachte werd opgepakt omdat-ie Ger Wilders (die is ook wel weer héééééél eng) bedreigd had (hoe eng die ook is, bedreigen doen we niet in dit land). Waar de PKK een trainingskamp lijkt te hebben in -of all places Liemde, Liemt voor intimi)...Het land waar mijn hart sneller slaat.....

  reageer

  11 11 04 - 22:44Tragedia per Olandia

  Kreeg vandaag een mail van mijn Vietnamees/Duitse vriend (geboren in Saigon, woont nu in Friedrichshafen in Duitsland, 69 jaar, "doet" elk jaar een andere taal. Eigenlijk is hij techneut, werkte bij Daimler-Chrysler. Met hem en een jonge Hamburgse verpleger woonde ik samen tijdens mijn corso Italiano in Salerno. Hij leerde mij dat een taal eigenlijk wiskundig te benaderen is. Zijn kamer in ons appartement aan de Via Gisolfo tegenover Il Duomo hing vol met wiskundige Italiaanse schema's. Hij studeerde meer dan wij. Wij hadden het (ook) erg druk met cultuur snuiven. Hij sprak het dus ook veel sneller beter dan wij. Vandaag kreeg ik een mail van hem: 

  Cher Lout,

  Mi dispiace moltissimo il quale che è passato in Olandia. Incredibile l´assasinato di van Gogh. C´è una tragedia per l´Olandia. Per sfortunata la situazione sarebbe peggio e io non so come Olandia potrebbe uscire di questa "merda".

  Cari saluti.

  twee reacties

  09 11 04 - 21:47Vasthouden

  En ineens moeten we elkaar allemaal vasthouden!! Balkenende zei het vanavond, Alexander Sakkers, de burgemeester van Eindhoven, zei het eerder deze week. Wat nou vasthouden ? Er lopen in dit land heel veel horken rond die ik helemaal niet wìl vasthouden en die mij misschien ook wel helemaal niet willen vasthouden. Dus, dat doen we maar even niet. Reed vanmiddag in Eindhoven, vanwege een boodschap. Voor mijn neus een aanrijding: een dikke Renault en een aftandse Panda. Eén van de twee deed iets verkeerds en het knalde op elkaar. De twee chauffeurs stapten uit de beide auto's. Twee mooie vrouwen. Ze liepen samen naar de stoep, lieten hun gehavende auto's midden op de straat staan,  en.....ze gaven elkaar vriendelijk een hand. Ik ben eigenlijk verbaasd dat ik er zò verbaasd over ben dat dat zonder boosheid en herrie gebeurde. Waarom ben ik daar eigenlijk verbaasd over ? Juist, daarom......

  reageer

  08 11 04 - 20:48Bang ??!!

  Bang ??!!?? Nee, ik ben niet bang. Voor niks en niemand. Niet voor gekken die achter-achter-neven van Vincent van Gogh doodschieten en -steken. Ook niet voor gekken die moskeeën, Islamitische scholen en weet ik wat nog meer in brand steken of zo. Ik wil niet dat we we elkaar een gevoel van bang aanpraten. Tegelijk hoor ik vandaag bij ons op de radio en op tv wel gewone mensen die bang zijn. En boos. En ongerust. Moslims, kaaskoppen, Turken, Marokkanen, ze hebben er allemaal last van. Bij de commerciële afdeling van Het Parool (de mooiste en fijnste en wakkerste krant van het hele land) springen ze daarop in.  Ze hebben een T-shirt in de aanbieding. Ik ben niet bang, maar ik heb er wel een besteld, want ik hou van rood. En ik doe het aan bij oud en nieuw, in plaats van vuurwerk, want daar ben ik wèl een beetje bang voor.

  reageer

  07 11 04 - 09:02De laatste...

  Zo, Youp van 't Hek was de laatste. Dit weekeinde alle columnisten van Nederland aan mij voorbij zien trekken in een strijd om de helderste boodschap over de moord op Theo van Gogh te brengen. Aandoenlijk was Max Pam in Het Parool. Niet in zijn verhaal, maar in de schaakrubriek, die hij er ook bij doet. Dit keer wat losse zetten, want zijn hoofd staat niet naar het schrijven van een normale aflevering, omdat een vriend van hem is doodgeschoten. 's Lands columnisten springen alle kanten op: van 'eigen schuld' tot 'martelaar van het vrije woord'. Laten we met die polemieken nu maar even stoppen. Dinsdag wordt hij gecremeerd: een creatieve, soms aandoenlijke, vaak irritant provocerende vader van een jongen van een jaar of twaalf/dertien. Een collega regionale omroep benaderde ons deze week met het plan om "Submission" a.s. dinsdag met zijn allen gelijktijdig uit te zenden. Wij waren daar snel klaar mee: wat een onzinnig provocatief idee. Las net op het ANP dat het gelukkig niet doorgaat. Wedden dat er dadelijk iemand opstaat die zegt dat de collega's zich de mond laten snoeren door angst ? De proporties zijn geloof ik eventjes helemaal weggestopt.

  reageer

  05 11 04 - 20:55Lijkenpikster

  Ik had en heb niks met Theo van Gogh. En dat verandert niet, nu hij "afgeslacht" is. Ik heb en had niks met Connie Palmen. Ik had en heb iets met Ischa Meijer. Palmen ook. En toen Meijer dood ging, gooide Palmen allerlei boeken en geschriften de markt op. Thema: haar dode vriend/man/minnaar Ischa. Ik vond dat onsmakelijk. Bovendien kan ze niet schrijven. Vandaag haalde ik mijn gelijk: ze deugt niet. In NRC Handelsblad een in het oog springende advertentie voor een boek dat al even bij de boekhandel ligt: "Een kleine filosofie van de moord." Misschien best een leuk boek -hoewel, van iemand die niet kan schrijven????- maar walgelijk om daar nu extra mee te adverteren. Palmen moet blijkbaar scoren via de doden...

  Toneelgezelschap Jonghollandia heeft eieren voor zijn geld gekozen. Een voorstelling moest "Killing Berlusconi" heten. Maar vanwege de dreiging van "achthonderd advocaten" van de president-directeur-eigenaar van Italië, hebben ze er maar "Everybody voor Berlusconi" van gemaakt. Tja, je moet tegenwoordig voorzichtig zijn.

  Treurnis bij John Fentener van Vlissingen. Vorig jaar stond hij nog 3. Dit jaar 7, op de lijst van de rijkste Nederlanders. Hij heeft slechts 1,6 miljard euro. Gottegot wat een ellende in de wereld tegenwoordig. Maar gelukkig meldt 's lands grootste grutter dat de Alladin poppenkastpoppen worden bijgemaakt, dus "bewaar de couponnen goed". Komt het uiteindelijk toch allemaal nog goed in ons fijne, tolerante, evenwichtige landje.

  reageer

  04 11 04 - 09:53Tja

  Minister-president Balkenende heeft als voorzitter van de Europese Unie de Amerikaanse president Bush gelukgewenst met zijn herverkiezing. Balkenende schrijft dit in een persoonlijke brief aan Bush.
  De minister-president schrijft Bush dat hij uitziet naar een 'voortzetting van de vruchtbare samenwerking'. De Verenigde Staten en Europa zijn volgens Balkenende verbonden door sterke economische, politieke en culturele banden en door gemeenschappelijke waarden. 'Dit maakt ons elkaars natuurlijke en onafscheidelijke partners.'
  Balkenende vertrouwt er op dat de wederzijdse relaties tussen Europa en de VS tijdens de tweede ambtstermijn van Bush verder worden verdiept en versterkt.

  De gelukwensen van Balkenende volgden op de officiële mededeling dat de Democratische senator Kerry in een telefoongesprek met Bush zijn verlies had aanvaard.

  een reactie

  02 11 04 - 20:58................

  Ik had iets in mijn hoofd vanmorgen. Swinging States. Een nieuw begrip. Swinging steeds. Steeds swingen. Een woordspelletje. Wilde het vanavond doen. En toen werd de Jonge van Gogh vermoord. De jonge ja, want de oude, zijn over-achter-over-weetikveel-oom, maakte lange tijd geleden een eind aan zijn leven, nadat hij eerst een oor had afgesneden. Oor, daarmee luister je. Onder meer naar woorden. Naar lieve woorden, gewone woorden, naar kritiek, naar grappen, naar cynisme, naar verdriet. Iemand zei: Het Vrije Woord is vermoord. Dat gaat me tever. Maar ik ben wel in de war en heb geen zin meer in Swinging States. Ik mocht 'm niet zo, die van Gogh. Maar ik ben wel geschokt. Dat dat kan gebeuren, hier in mijn land, ruim honderd kilometer van mijn huis. En de Kneet is ook nog dood.

  reageer