Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

31 07 06 - 08:19Astroturfing

Anti Astroturfing


Ja, je ziet het goed: Astroturfing.
Niets is meer veilig!
Wantrouw elke weblog!
NRC Next (het levende bewijs dat er wel plaats is voor leuke kranten) meldt het vanmorgen: er wordt gerommeld. Niets is wat het lijkt. Bedrijven en overheden gebruiken weblogs voor pr-campagnes. Zo bleek een weblog over een Grandma in Iraq (die blij was met de Amerikanen aldaar) geschreven te worden door een pr medewerker van het Pentagon. En Wal-Mart maakte zelf een website (Working Families for Wall-Mart) die lovend vertelde over de geweldige arbeidsomstandigheden bij 's werelds grootste supermarkt concern.
De Australische bloggers Paull Young en Trevor Cook hebben er een website over gemaakt. Dus: opgelet ! Schrijvers van weblogs zijn hele andere mensen. Wie zou er eigenlijk achter Alice the Malice zitten, of Hoofzaak? En wie zit er achter de blog van Jan Marijnissen of...? Vul maar in. Puur Kaat schijnt gespronored te zijn door de foto-industrie. Van stroomopwaarts schijnen de waterschappen meer te weten. Vitamine T?? Weet jij het, weet ik het.
"En Donlog dan?"hoor ik je denken.
Ach, ik lees vandaag pas iets over astroturfing, dus ik wist van niks. Tenzij ik natuurlijk zonder dat ik het weet door een andere hand gestuurd wordt, maar dat geloof ik eigenlijk niet zo....mezelf kennende...

vier reacties

29 07 06 - 23:42Amateur-prostituee

"Zo, dat mag er zijn," zei de niet onaantrekkelijke vrouw aan de bar in een Tilburgs caf tijdens mijn kermis-avondje.
In een gepaste mix van bescheidenheid en zelfbewustzijn keek ik verbaast achter me.
"Nee, ik bedoel jou!" zei ze en wees op mijn borst.
Ja, wat doe je dan, qua man? Bevestigen? Lijkt me niet. Ontkennen? Dat is ook weer zoiets.
De oude trucendoos sluimert gelukkig altijd op de achtergrond, als een soort ANWB: "Kennen wij elkaar?"
Dat bleek niet het geval te zijn, ook niet van dansles zei ze, maar dat wist ik zelf ook wel.
"Wat doe je?" zei ze.
"Biertje drinken op de kermis en mensen kijken," zei ik.
"Nee schat, ik bedoel in het leven!"
"Oh, in het leven. Ach, iets in de media," zei ik. Want ik heb niet altijd zin in discussies over de programma's van Omroep Brabant, danwel de uitstraling van de presentatoren, danwel de herhalingen van de uitzendingen, danwel de weerman.
"En niet getrouwd zie ik, want je draagt geen ring.." zei ze.
"Nou", zei ik, "Dat klopt niet, ik ben wel getrouwd, alleen knelde mijn ring mijn vinger af. We zijn al jaren van plan om nieuwe te kopen."
"Gelukkig," zei ze.
"Zeg dat wel," zei ik.
"Of je gelukkig getrouwd bent," vroeg ze.
"Dacht van wel," zei ik.
"Mmmmmm, wil je me iets te drinken aanbieden?" vroeg ze changing the subject.
Ik bestelde twee biertjes.
"En jij?" vroeg ik.
"Ook getrouwd en gelukkig.." zei ze met ogen die iets anders zeiden.
"En wat doe je?"
"Amateur-prostituee," zei ze. "Proost trouwens."
Ik proostte terug en de eerste slok gaf me tijd om dat woord door mijn hersenpan te laten caramboleren, letter voor letter:
A M A T E U R P R O S T I T U E E
"Oh," zei ik. "En gaat dat dan een beetje?"
Ze keek me vragend en zwijgend aan, ik had de vraag niet goed geformuleerd, blijkbaar.
"Nou, kijk, ik heb er geen verstand van, want ik heb nog nooit een prostituee bezocht, maar ls je dat als man doet, dan wil je toch geen amateur? Of zie ik dat fout?"
"Moet ik het echt uitleggen? " vroeg ze met inmiddels stralende ogen.
"Yepp, graag."
"Kijk, een amateur-prostituee is iemand die niet de hoofdprijs vraagt en die er zelf ook plezier aan beleeft..."
"Aha, dus..."
"Dus als je met mij meegaat heb je iemand die het zelf ook leuk vindt en dat is bij profs anders. En je betaalt minder..."
"Aha.."
"Dus?"
"Eh, wil je nog wat drinken? "
"Graag. En daarna?"
"Eh, misschien nog een glaasje, ik hoef niet meer te rijden"...oefff...verkeerde woord, het inkoppertje lag op het puntje van haar tong:
"Dat zit nog."
"Nee, dat weet ik zeker," zei ik, mezelf vermannend.
"Vijfendertig euro voor een halfuur," zei ze.
Even kwam de tekst van een reclamespotje bij Omroep Brabant bij op "Veur da geld, knde t zelluf nie doen!" Maar ik hield hem voor me.
"Compleet, met alles erop en eraan," zei ze ook nog.
"Vergeet het," zei ik. "Kijk of je iemand anders kunt vinden, bij mij is cht niks te halen. Of heb je het geld nodig?"
Toen brak ze.
Ja, ze had het geld hard nodig. Heel hard. Voor de twee kleine kinderen. Ze deed dit ook niet voor d'r lol. Ze was nu een paar maanden bezig omdat haar vent zei dat het moet.
Het klonk allemaal eerlijk en oprecht, althans volgens mijn gehalte aan mensenkennis. Dus hebben we nog wat gedronken en heb ik haar geld gegeven.
Er zijn twee opties: ze lacht zich met haar vent een bult of ze was blij dat ze het n keer minder voor d'r plezier moest doen.
Ik wil het niet weten.

vier reacties

28 07 06 - 09:14United 93

In m'n eentje naar de bios geweest. United 93. Over 'het vierde vliegtuig' dat zich op nine/eleven niet in een regeringsgebouw boorde, maar neerstortte omdat de passagiers het er niet bij lieten zitten. Iedereen in dat vliegtuig was ook dood trouwens. Nou had ik al niet zoveel vertrouwen in overheids-strategen en beslissers, maar dat werd doorn deze film nog eens aangedikt. Volledige paniek bij alle mensen die in zulk soort gevallen over ons moeten waken. Mooie film, een mooie en indringende blik op wat er gebeurt met een groep mensen in zo'n vliegtuig, maar ook wat er gebeurt in een groep die als verkeersleiding opereert. Opvallend was op de titelrol dat een heleboel mensen "himself" of "herself" gespeeld hebben. Dat moet ik nog eens uitzoeken, want die hebben het dus twee keer meegemaakt...

een reactie

26 07 06 - 08:21Vrolijk

En? Al gesmolten? Opgelost? Gebraden? Vandaag wordt het heel warm, dus zuinig aan met bewegen en doen. Daarom maak ik me er hier vandaag ook maar met een Jantje van Leiden vanaf. Wel een leuk Jantje van Leiden, dat ik kreeg van een collega: een leuke link.
Drie jaar geleden gaf de Amerikaaan Matt Harding zijn baan als gamedesigner in Brisbane, Australi op om met het geld dat hij gespaard had de wereld rond te reizen. Om zijn familie en vrienden op de hoogte te houden waar hij was, maakte hij de site www.wherethehellismatt.com

www.wherethehellismatt.com

Na een aantal maanden gereisd te hebben bracht een reisgenoot hem op een uniek idee: maak een dansje op verschillende plekken in de wereld en leg dit op videocamera vast. Na 1,5 jaar door alle continenten gereisd te hebben plaatste Matt zijn filmpje, begeleid met muziek van Deep Forest "Sweet Lullaby", op zijn site.
Een kauwgom fabrikant "Stride Gum" zag het filmpje van Matt. Ze boden hem aan om nog een wereldreis te maken op hun kosten. Begin 2006 vertrok Matt voor een reis van 6 maanden. Een half jaar later had hij 39 landen en alle 7 continenten bezocht! Velen zijn geinspireerd geraakt door Matt en hebben tientallen gelijksoortige videos gemaakt: Where the hell is Jesus?, Where the hell is Predator? en Where The Hell Is Henk?.
De videoclip is o.a. vertoond in verscheidene Amerikaanse TV shows: Good Morning America en The Ellen DeGeneres Show.
Klik op de link en ga lekker achterover zitten, je wordt er vrolijk van....wedden??

reageer

22 07 06 - 08:49Weertje h?

Nee, we gaan hier niet zitten mopperen over het weer. Iets minder mag best, maar het is zoals het is. En het is wl heavy! Want dit weer lokt ook allerlei mensen in een wel bijzondere outfit de straat op. En soms denk ik dat dat in mijn stad juist nog iets meer het geval is. Ik pleit dan ook voor de instelling van een soort welstandscommissie voor zomerkleding. Dat mensen eerst aan een groepje deskundigen laten zien he ze van plan zijn om de straat op te gaan. En als de outfit niet door de beugel kan, geen gelul: straatverbod. Binnenblijven! Da's trouwens vaak sowieso veel beter met dit weer. Opwaaiende zomerjurkjes, helemaal o.k. (ze waaien trouwens niet op, want er is geen wind), maar met name de varianten op korte broeken en naveltruitjes, veroorzaken een vorm van kortsluiting bij mij. Gottegot, wat kunnen mensen zich uitdossen. Volgende week ga ik weer werken, misschien stel ik wel voor om dr eens een reportage op tv over te maken. Zonder woorden, want dat hoeft niet eens bij zo'n onderwerp.

reageer

16 07 06 - 20:41Je reviendrai

Nog twee dagen, dan pakken we onze spullen om terug te gaan naar het altijd dynamische Tilburg. Ik zit voor onze wooncontainer. Fles Roche Mazet rechts van de laptop. Een bord met de lekkerste regionale kaasjes links. Volgende week weer uitzicht op de overburen in hun vooroorlogse rijtjeshuis. En zij idem op dat van ons. En als ik aan het werk ben, na volgende week, heb ik weer uitzicht op trieste gebouwen op een triest industieterrein waar Ikea het enige vrolijke nootje is (als dt niet triest is).
Om het allemaal maar even vast te houden beschrijf ik nu maar even wat ik allemaal zie.
-Links de Franse buurvrouw die zich elke morgen in haar prachtige pyama (wist niet dat er nog vrouwen waren die pyama's dragen) uitrekt, gracieus zoals uitrekken maar gracieus kan zijn. En dan gooit ze ook nog een keer haar donkere golvende haar los. Bent u daar nog? De rest van de dag is ze bezig met een kudde klein grut.
-Rechts een ander type Franse buurvrouw (ook in pyama van een model dat verboden zou moeten worden) met twee ongelofelijk jengelende kinderen. Franse jengelende kinderen, de kunnen pas jengelen.
-Maar nu komt het, de blik naar voren. Een baai die elk etmaal twee keer vol en leeg loopt. Met aan de andere kant een prachtige bosrand waar de avondzon mee speelt. Op dit moment drijven er een paar meeuwen rond, op zoek naar lekkers. Straks ga ik er nog even heen met de hond, voor het dagelijkse avondrondje.....langs het water, langs een net gemaaid koolzaadveld en langs een appelboomgaard.
-Rechts...de zee. De oceaan. De Atlantique. Waar heel ver weg, aan de horizon de hemel in het water valt. Daarvoor hier en daar nog een late zeilboot die naar huis moet.
Zo ziet het eruit in mijn favoriete deel van Frankrijk. Je reviendrai, denk ik. Ok, het is geen Itali, maar ook wel heel mooi en gastvrij eb verrassend...

vijf reacties

13 07 06 - 22:27Vaders en zonen

Heb van mijn vader een paar dingen overgenomen waar ik niet blij mee ben. Maar daar wil ik het hier en nu niet over hebben. Heb ook van hem geleerd dat je, waar je ook bent, alles moet proberen als het om eten gaat. En dat heb ik ook. Daarom heb ik slangen in Peking gegeten, hondenvlees in Nanjing en vage vleesballen op straat, van een verkoper die ook tweedehands kuntsgebitten verkocht, in Jaipur in India. Wie niet probeert...dat geldt voor eten en nog voor veel meer dingen in het leven. Ik heb een zoon die net zo nieuwsgierig is als ik. Vanavond hebben zijn we met zicht op de zee en met aangepast gereedschap de volgende zeevruchten te lijf gegaan
La praire, la palourde, la langoustine, driedubbele porti huitre creuse, le bouquet breton, le tourteau, laraignee de mer en le bigorneau. We twijfelden even of het genoeg zou zijn, maar de dubele portie oesters maakte het goed. We hebben het uitpulken en de buit samen verdeeld. Jezus, wat is dat lekker. En wat is het heerlijk om te zien dat hij het ook lekker vindt. We gaan nog een keer terug deze vakantie, hebben we afgesproken.

een reactie

12 07 06 - 21:49Pas de pommes frites

Het was weer even geleden dat ik in het land van Chirac, baguettes en Pernod was. De laatste vakantie hier leverde een downgevoel op. Chagrijnige Fransen, lege dorpen, slecht eten. Dat is hier nu anders, in de Bretagne anno 2006. De sfeer is anders, het is allemaal wat luchtiger, lichter en vriendelijker. En! En! En, nog geen een keer slecht gegeten. Om de hoek zit een traiteur die ervoor zorgt dat ik mijn lievelings kookboek nog niet ter hand heb genomen. Vandaag schafte de pot: lot in cidersaus. Om je vingers bij af te likken. Gisteren bood hij ons gevulde kool en tomaten aan. Mmmm! En morgen...weet ik nog niet. We kunnen nog altijd uitwijken naar de heerlijke gegrilde kippen die hij ook heeft. Zoonlief beschuldigt mij ervan dat ik elke dag fastfood haal..tsja. Ik probeer hem duidelijk te maken dat fastfood iets anders is dan kant-en-klaar.
En dan zijn er ook nog de restaurants in alle maten en soorten. Betaalbaar en goed! Ook om de hoek hebben we geluncht (da's namelijk veel lekkerder dan avondeten) bij een restaurant aan een oude haven. Allen maar "fruits de mer" op de kaart. Ge-wel-dig! Op zijn bord aan de straat staat: "Nous n'avond pas de pommes frites". Vroeg hem: "Pourquoi pas?" Omdat vis en zeevruchten van zichzelf z lekker zijn, dat je daar niks bij moet doen, was het antwoord. Duidelijker kan het niet. Mensen die frietjes willen moeten maar ergens anders naartoe. Net als bij mijn buurman Tejo van Caf Zomerlust in Tilburg. Als zijn gasten vragen om grenadine in de Trappist, dan weigert hij dat: "Als de Trappisten vonden dat er grenadine in moet, dan hadden ze dat wel gedaan....." Ik heb al heel wat mensen daar verbijstert Trappist zonder grenadine zien drinken....

reageer

11 07 06 - 15:58Asiel

Het blauw van de lucht en zee kleuren hard azuurblauw hier in de Bretagne. Alsof het de Fransen nog even moet worden ingepeperd. Zizou was inmiddels met zijn maten op bezoek bij Chirac. Want ook de verliezer van een finale wordt hier gehuldigd. Raar, want bij sport telt toch alleen plaats nummer n!? En nu gaat het er nog om of Matarazzi wel of niet 'terrorist' tegen Zizou gezegd heeft (Zizou is Algerijn). Waarbij het dan nog de vraag is of je iemand dan op zo'n manier een knal moet geven...Ok zand erover.
Vanuit onze campement hebben we een prachtblik over een baai die om de zes uur vol en leeg loopt, met water. Eb en vloed dus, maar dat had de lezer al begrepen. Vloed brengt allerlei beestje en wier. Het water gaat wet, beestje blijven achter. Dan komen de meeuwen die eten de beestjes weer op. En zo gaat dat door elke dag, elke week, elke maand, elk jaar al Godweet hoelang. Ik aanschouw dat vanaf het terras van ons asielzoekershuis. Was namelijk ooit redelijk ontdaan na een bezoek aan een Bhutaanse asielzoeker in Den Bosch die met drie Russische bonken in een container woonde. Bijna onleefbaar. Nou zo'n soort container is ons "huisje" ook. We hebben wel een eigen douche en wc, dus we hoeven niet met een onschuldig gezicht gewapend met een wc-rol onder de arm, dwars over de camping te wandelen, zodat iedereen weet wat zo ongeveer de plannen zijn. En wij kunnen elke dag ergens gaan eten (oesters, elke dag vers). Dus de vergelijking met asielzoekers gaat niet op, alleen qua privacy. De buren hebben ook zo'n kartonnen huis en elke beweging, elke scheet, elke erotisch of anderszins getinte oprisping, je krijgt het allemaal mee...Ik zei toch al ooit: Kamperen is leuk !!

een reactie

10 07 06 - 10:06Zizou

"Cruel" schreef de Liberation vanmorgen hier in Frankrijk over 'Le Match'. Gruwelijk. En dat terwijl de kranten hier gisteren als n leger van nationalistische patriotten hun mannen (Les Blues) de hemel in schreven. We hebben de Match op de camping gezien, tussen Engelse, Nederlandse, Franse en Duitse gasten die allemaal voor Frankrijk waren (behalve wij dus) en op hun wangen de Franse driekleur hadden geschilderd. In de supermarkt was ook alles rood, wit blauw. Ik heb de hele dag tegen iedereen gezegd dat dat 'les couleurs de Pays Bas' zijn. Ze keken me meewarig aan. Maar vanmorgen was alles weer over. In Bar 'l Escale (vanwege twee traptreden voor de ingang) werd een beetje gemopperd achter een glas witte wijn...maar meteen ook zo'n sfeer van: shit happens. Zo snel slaat dat om, het lijkt het weer hier in de Bretagne wel. L'quipe schrijft een open brief aan Zizou (zoals de nationale kuffel Zidane genoemd wordt). De krant vraagt zich af waarom hij Matarrazi die kopstoot moest geven....En vraagt in en poll aan de lezers of dit een onuitwisbare smet op zijn blazoen is. Dacht het het wel. Interessant is de Liberation die constateert dat het Franse elftal met al die kleuren (van wit, via licht bruin naar zwart) een voorbeeld is voor een echte multiculti samenleving...Kijk, dt dan weer wel. Maar intussen zijn Gli Azuri mooi wereldkampioen. En zo hoort het...althans na de uitschakeling van Oranje.

reageer

07 07 06 - 22:06Europa

Zeg dames en heren in Brussel en in alle Europese hoofdsteden, als jullie echt iets van Europa willen maken, organiseer dan elk jaar een WK voetbal. Wij begonnen, nationalistisch als we zijn als Oranjefans aan de WK. Aangezien Van Basten het toch niet echt allemaal goed begrepen heeft en zich door Cruijff niet echt goed heeft laten influisteren, lag Oranje eruit. In een huis met een Duitse vrouw en dus een NL/D kind, schakelden wij naadloos over op het fanschap van Ballack en de zijnen. Tricky in Nederland, maar toch. Maar de Duitse Helden haalden het ook niet. En nu? We hebben veel met Itali, maar we zijn nu in Frankrijk. Eergisteren -op de camping waar we zijn- bleken Engels voetbalfans plotseling met de Franse driekleur op hun wang rond te lopen. Zo snel gaat dat. En Duitse campinggasten gingen (nog even) voor Portugal... Wij gaan zondag in de kroeg in het dorp kijken. Zo'n kroeg waar ik 's morgens een koffie drink, een hand krijg van iedereen (zonder dat ze je aankijken: ca va?) En we zijn nu maar voor Itali, zolang als het duurt.

reageer

03 07 06 - 10:01Loket gesloten

We gaan even dicht. Voor de jaarlijkse evaluatie van 365 dagen Donlog. We gaan naar het land dat nog wl een nationaal team in de WK heeft. Ik ga daar maar eens uitleggen hoe het hier gaat. Kabinet valt over paspoort (h Agnes??). Knuffelallochtoon steekte alle vuurtjes aan en roept nu vanuit de VS dat dt nou ook niet meer had gehoeven. Minister-president (hij is nog jong) valt om, omdat later op de avond de verkeerde woorden uit zijn mond komen. f, dat dan pas de eerlijkheid bovenkomt. Majesteit roept alle mensen bijeen. Tegen Femke H. zei de Majesteit: "Had je nou echt niks anders kunnen aantrekken als je bij mij op de thee komt?" En wat komt er uit de Grote Toverkroon? Juist, de man die onder meer de geschiedenis ingaat als De Grote Internationale Billenknijper, mag in achterkamertjes kijken hoe de zaak op de rails te zetten. Jongens, we zitten cht in een Bananenrepubliek op dit moment....Ik ben even weg en ik hoor het verder wel.

twee reacties

01 07 06 - 17:05Majesteit

Kijk!! In vervolg op mijn Tsunami-stukje belde de Majesteit. Of ik ffff tijd had. Aangezien mijn persoonlijke tsunami overgewaaid is en ik weer redelijk zonnig de wereld in kijk, zei ik: "Wat kan ik voor u doen??" Ze wist ook niet wie die Agnes was uit het kabinet, zei ze. "Die moet er doorheen geslipt zijn bij de eedafleggingen...destijds,"zei ze. We hebben een uur aan de telefoon gehangen, na een half uur "u" en "u", zei ik: "Zeg maar Lout". Waarop zij zei: "Zeg maar Trix, want aan Bea heb ik een gruwelijke hekel." We zijn d'r samen wel uit gekomen. Ik heb beloofd dat ik er verder niks over ga zeggen. Maar ze constateerde wel dat wj het wel eens zijn. Maar ook Trix heeft niet helemaal haar handen vrij. Ik schat zo in dat ze nog wel meer raadgevers heeft. Ze vroeg me wat ik van mevrouw Verdonk vind. We waren inmiddels redelijk close, dus ik zei: "Nee Trix, jij eerst, dan ik over Rita. Dus eerst jij met je billen bloot." Nadat ze me duidelijk had gemaakt dat doorsnee Koninginnen nooit met hun billen bloot gaan, vertelde ze wat ze van Rita en van het hele kabinet vindt. "En nou ben jij aan de beurt, onderdaan Lout," zei Trix. Maar ik had er niks aan te voegen, we bleken het 100% met elkaar eens te zijn.

PS Bloggers, let op, ze leest jullie allemaal en ze kan zomaar bellen op een zonnige zaterdagmiddag !

drie reacties

01 07 06 - 09:05Tsunami

Ik ken mensen bij wie ik de indruk heb dat het leven een grote zee van rust en duidelijkheid is. Bij mij gaat dat anders, van tijd tot tijd raast er een tsunami door hoofd, lijf en hart. En dat brengt me uit mijn evenwicht. En daar heb ik dan weer last van. Maar mijn persoonlijke tsunami is grotendeels weer overgetrokken, ach het houdt ook de beweging een beetje erin. Maar mijn persoonlijke tsunami leidde er wel toe dat ik die andere D'66 tsunami slechts in grote lijnen heb gevolgd. Prioriteiten heet dat. Maar goed, het kan nog. Eigenlijk is het een feestweek omdat dit kabinet eindelijk gevallen is. Betoogde ik hier een poosje geleden nog dat D66 zichzelf moet opheffen, ik ben blij dat ze niet naar me hebben geluisterd. Lousewies, ik hou van je! En als je dan zo alles langs ziet komen...de Koningin die even geen tijd heeft voormn dat kabinet-geneuzel omdat ze naar een rundveedag moet. Kijk dt is nou leuk. Zo zie je maar: ook Bea heeft prioriteiten. En ik zag ook nog een mevrouw langskomen die al een hele poos minister blijkt te zijn -Agnes heet ze- die voor de camera zei dat ze woest was omdat D66 het kabinet heeft laten ontploffen "vanwege een paspoort". Hoe dom kun je zijn!!
Het is goed zo. Ik hoop alleen dat Bea nu wel een slimme beslissing neemt. Majesteit, als u goede raad nodig hebt, bel gerust. Ik ben moboel bereikbaar, ook tijdens mijn vakantie.

een reactie