Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

31 01 05 - 20:56Wakker

Ook gemerkt? 's Lands grootste oppositiepartij is uit een lange winterslaap ontwaakt. De jongeman W.Bos staat ineens in alle kranten, praat uit alle luidsprekers en beweegt op alle televisiezenders. Eindelijk. De spindoctors moeten gezegd hebben: "Nou is het mooi vriend, met je ouderschapsverlof ! Aan het werk !" Of woorden van gelijke strekking. Niet dat ik vind dat mensen die ouderschapsverlof genieten niet werken, integendeel, ik ken mensen die het allemaal doen: werken, kinderen, ouderschapsverlof, zorgverlof en daar heb ik groot respect voor. Maar de jongeman Bos was wel erg ver "weg vom Fenster". Maar goed, niet zeuren. Hij is er weer. Kijken wat-ie ervan maakt. Het wordt tijd Wouter, tijd voor een groot gevecht! Met de PvdA van hedentendage ben ik er niet helemaal zeker van dat het allemaal wat gaat brengen, maar wat moeten we anders? De andere progressieve partijen zijn te klein om echt wat te veranderen. Dus, wie wil dat er wat verandert, zal het in dit land toch (ook) voor een groot deel van de PvdA moeten hebben. Dus zeg ik van harte: Hup Wouter !

reageer

30 01 05 - 22:37Verrassing

Weet je waar internet ook goed voor is? Af en toe gewoon lachen. Van een collega kreeg ik een link. Die moet iedereen een keer geklikt hebben. Dus klik en ga rustig achterover zitten, tot het einde. Max en ik hebben tranen met tuiten gelachen. Doehoei!

reageer

30 01 05 - 09:11Aan Tafel!

Soms tref je mensen op je weg die het leven nog echt te lijf gaan. In onze buurt is de afgelopen jaar praktisch alles wat er aan middenstand was verdwenen. Toen we hier kwamen, begin jaren negentig van de vorige eeuw, was er een slager, een drogist, een snoep/tabak/lectuur winkel. Gewoon tussen de woonhuizen. Aan sommige huizen zie je dat er voor die tijd nog veel meer winkels geweest moeten zijn. De drogist sloot de tent, daar is nu een bloemenzaak, dat wel. Maar drogistenspullen heb je vaker nodig dan bloemen. De slager sloot zijn tent, zijn winkel is omgebouwd tot een mooi woonhuis. De snoep/tabak/lectuur winkel is nu een handel in tweedehands platen en boeken. Leuk, maar die heb je niet elke dag nodig. Ok een eindje verder is een Aldi, een keurslager, een groentewinkel en een bakker, maar dit zitten in zo'n ongezellig modernerwets gebouw. Waarom schrijf ik dit op? Omdat we sinds anderhalve week een RESTAURANT in de straat hebben. Jawel. Twee jonge mensen uit het vak van de communicatie en journalistiek zijn een eethuis begonnen: Aan Tafel!. We hebben er gisteravond gegeten: het mag er zijn. Geen culinaire orgasmes, maar eenvoudig en goed (en dat kun je van steeds minder restaurants zeggen). De meisjes uit de buurt hebben er een weekeindbaantje bij, de serveersters zijn dochters van vrienden of bekenden. Het leek gisteravond een beetje op de huiskamer van de buurt. Eťn ding is me ook bijgebleven: de eigenaresse, jong en vrolijk, vertelde en passant dat ze overdag gewoon haar eigen werk (iets met communicatie) nog heeft, twee kinderen (11 maanden en 2 1/2 jaar) op de wereld heeft gezet, maar het niet kan laten om ook volop in het restaurant mee te draaien...tsja, sommige mensen....

O, ja het restaurant heet dus: Aan Tafel. Ze hebben een website: www.allemaalaantafel.nl. Reserveren: 013 577 11 37.

reageer

26 01 05 - 21:51Jaloers

Gisteren een marathontrip gemaakt. Om half zes met de fiets het huis uit en om kwart voor ťťn 's nachts weer thuis de sleutel in het slot. Tussendoor: Den Bosch-Utrecht-Duivendrecht-Schiphol-Stansted-Norwich-Standsted-Schiphol-Duivendrecht-Utrecht-Den Bosch-Tilburg. OP bezoek bij collega;s van een regionale BBC zender om te kijken hoe ze daar de dingen doen, vooral naar de manier van werken en de computerprogramma's die ze daar gebruiken. Jaloers ! Daar waar wij op een ongezellig doods industrieterrein zitten waar het meest opwindende Ikea is (I HATE IKEA, de enige winkel waar wij samen altijd, maar dan ook altijd ruzie krijgen), zitten onze vrienden van de BBC in het hart van de stad. In een nagelnieuw gebouw, met onevenredig veel glas, samen met de bieb (altijd aanloop), een paar winkels en op een steenworp: een pub. De overburen? De plaatselijke krant. Zo hoort het. Journalisten moeten werken tussen de mensen. Journalisten moeten lunchen in een cafť. Journalisten moeten afzakken in een cafť, voor ze naar huis gaan. Ik ken journalisten die dat laatste -naar huis gaan dus- vergaten, omdat het afzakken langer duurde vanwege noodzakelijke discussies over -meestal- het wereldnieuws. Tegenwoordig werken journalisten op industrieterreinen en gaan ze na hun werk snel naar huis om vervolgens te gaan sporten in de sportschool. Times are changin'

een reactie

22 01 05 - 09:08Een lange verlovingszondag

Alleen de bioscoop zelf is elke keer opnieuw al een genot. Ik heb het over Cinecittŗ in Tilburg. Knus, niet te glad, goede koffie en vooral ook de beste films. Omdat twee collega's erg enthousiast waren ben ik na hun aanbevelingen gisteravond meteen naar Un long dimanche de fianÁailles geweest, samen met drie vrouwen. Mijn gezelschap was niet zo enthousiast: "mooie plaatjes, maar verder...." Ik vind hem mooi. Erg mooi. Een liefdesverhaal. De jeugdliefde van Mathilde (Audrey Tautou) lijkt omgekomen bij een veldslag in WO1. Lžjkt, want uiteindelijk.....Een film naar de beste Franse traditie, met tederheid, geweld, klungeligheid en werkelijk prachtige beelden. Een aanrader....ook al omdat Jody Foster nog even langs komt...

twee reacties

18 01 05 - 21:08Toelichting

De blog van gisteren vereist een kleine toelichting. Het gaat om de Medion Crosstrainer. Zo'n ding waar je op gaat staan, waarbij je aan twee ijzeren staven trekt, waarbij je dan tegelijk je voeten en benen beweegt, waarbij je het ontzettend heet krijgt, waarbij je je afvraagt waarom je dat eigenlijk doet, waarbij je dan wacht op het ultieme moment van genot en trots, waarbij je transpireert als nooit tevoren, maar waarbij je na gebruik het gevoel hebt dat je qua conditie en lijf de hele wereld aankunt. Indedaad, zo'n trainapparaat met een computer en zo. Ik ga eerst eens even nadenken of ik dat wel wil...eigenlijk heb ik al een goddelijk lijf. Toch ?

twee reacties

17 01 05 - 21:49Leuk

Vanavond hebben zoonlief en ik iets leuks gedaan. Een ding in elkaar gezet. We hebben drie ringetjes en twee merkwaardige rubberen dingen over, twee schroeven tekort en er zwerven nog wat revetjes. Maar hij doet 't. Met de complimenten aan Aldi:

Spannende vraag: en nu? Wie gaat ermee aan de slag? U hoort nog van ons en anders ziet u het wel aan ons....

reageer

16 01 05 - 22:44Tilburg en AziŽ

Freek met de Nits. Henny Vrienten unplugged met Frank Boeyen. George -Paloma Blanca- Baker met orkest. Corrie -Apart Gevoel van Binnen- Konings. En nog veel meer. 013, dŤ enige echte poptempel van Zuid-Nederland was uitverkocht. Tilburg helpt AziŽ. Het publiek: jong, ouder, oud en piep. Van alles door elkaar. En oproepen om zoveel mogelijk te drinken want de winst van de baromzet gaat ook naar AziŽ. Een muziekmarathon van 15.00 tot 23.00 uur. Het mooiste waren toch wel die twee: Henny en Frank. Twee inmiddels wat bedaarde mannen, op twee rode stoeltjes ieder met een gewone gitaar: "Als je wint, heb je vrienden. Rijen dik, altijd vrienden.......nooit alleen......"

reageer

15 01 05 - 20:16Trijntje

Onze eigen persoonlijke Majesteit werd vijfenzeventig, afgelopen vrijdag. Ons moeder dus. Ik mag haar niet "ons moeder" noemen, maar als ik het over "mijn moeder" heb, heb ik het niet over mijn moeder. Zelf heeft ze het, als het over haar kleinzoon gaat, trouwens wel over "onze Max". Rara. Enfin. Vijfenzeventig dus. We hebben alle familieleden uit het hele land ingevlogen: uit Veldhoven, uit Helmond (de jarige zelf) en uit Tilburg om een theaterdiner te ondergaan. Met Trijntje Oosterhuis en Amsterdam Sinfonietta. Op het program: Beatles en Bernstein.  Prachtige muziek, met een leger aan strijkers op het podium. Met pracht arrangementen van de Houdini's. De ene kleinzoon vind de orginelen mooier. De andere vond de strijkers ongelofelijk saai, terwijl ik daar nou weer een paar hele mooi vrouwen tussen vond zitten. Kortom iedereem kwam aan zijn trekken. Maar het leek een beetje veel voor Trijntje. Ze zag er moe uit. Ze zingt desalniettemin mooi en bewogen, maar ze zocht geen contact met het publiek in de Tilburgse Concertzaal. Dat was jammer. Maar ik geloof dat ze een beetje moe is, want zwanger of net bevallen (ik hou de bladen niet bij). Maar het allerbelangrijkste: H.M. was blij en tevreden. En daar was het allemaal om te doen.

reageer

15 01 05 - 10:49Leraren

Het was even stil hier. Da's geen goed teken. Als het hier stil is, zijn er te weinig rust- en/of afschakelmomenten. En dat klopt ook, de afgelopen twee weken. Veel te doen, veel om over na te denken en dat houdt de grijze cellen zÚ bezig dat er geen ruimte is voor meer of minder waardevolle bespiegelingen. Verbijstering begin deze week. Zoonlief begon na twee weken relaxen in de kerstvakantie, weer aan school. Met gedoseerd enthousiasme. Hoe de eerste schooldag was? Och, eigenlijk wel goed, ze hadden de eerste twee uur vrij. O? De leraren hadden een nieuwjaarsontbijt. Wablief? Ongelofelijk, twee weken vakantie en de eerste uren om weer te starten, moeten de leraren samen ontbijten, onder schooltijd ! Dames en heren docenten en schoolleiders, natuurlijk moeten jullie samen even knuffelen aan het begin van een nieuw jaar. Da's goed voor de saamhorigheid en de positieve flow. Maar dat kan toch ook aan het eind van de dag. Na school bijvoorbeeld? Of op een avond ? Hoe moeten die kinderen nou leren dat afspraken (een rooster is toch een afspraak?) nou moeten worden gekomen, als jullie te pas en te onpas gaten laten vallen? Neen, ik zeg niet dat leraren een gematste baan hebben, met teveel vakantie en zo. Ik zeg dat leraren les moet geven aan de kinderen als dat op het rooster staat. Zoals wij ook uitzendingen maken zoals we beloven en zoals de bakker 's morgens ook vers brood heeft. Of zeg ik nou iets geks ?

drie reacties

07 01 05 - 20:32AziŽ

Ik mag een column schrijven voor 'De Journalist', over onze inzet voor de slachtoffers van AziŽ. Een bescheiden radioactie leverde in een dag 30.000 euro op. Het zal gaan over bescheiden aanhaken -want we kennen onze beperkingingen- en dan toch een klapper maken vanwege keiharde inzet van collega's die eigenlijk allemaal al meer dan genoeg aan hun hoofd hebben. Maar intussen houdt mij toch de vraag bezig: waarom springt het westen er zo massaal op? Waarom zoveel? Waarim zo eensgezind? Terwijl er toch meer dan genoeg andere rampen zijn waar ook heel veel mensen bij zijn omgekomen? Waarom? Ik vrees dat ik het weet. Ik vrees omdat iedereen wel mensen kent die in dat deel van de wereld vakantie vieren of vierden. Ik vrees omdat er ook veel Westerlingen bij betrokken waren. Dat maakt het tastbaarder. Denk ik. Zo tastbaar dat we er in Nederland een show van moesten maken, met vrolijk kautende en schreeuwende presentatoren. Ok, het leverde ongelofelijk veel geld op en da's goed, maar de manier waarop.....

reageer

04 01 05 - 21:44Bingo

Bericht op de website van Omroep Brabant:  DEN HAAG - De Staatsloterij-hoofdprijs van twintig miljoen euro is in Brabant gevallen. Volgens een woordvoerder is het lot niet gekocht bij een officieel verkooppunt, maar heeft de winnaar een abonnement op de Staatsloterij. Wie de prijs heeft gewonnen, is niet bekendgemaakt. Hetzelfde geldt voor de plaats waar de prijs is gewonnen. De winnaar zelf wist van niets. Hij hoorde het begin deze week van een medewerker van de Staatsloterij.

Shit. We hadden het geheim willen houden. Ok, een paar mensen moeten het gemerkt hebben, ondanks dat ik het probeerde te verbergen. Wij zijn het. We hebben besloten het low key te houden. Dus: geen groot feest. Geen dikke auto. Ons huis blijft ons huis. En de Twingo blijft onze tweede auto. Misschien kopen we nu die multigekleurde bank die we al zo lang mooi vonden en laten we een electricien de buitenlamp repareren, maar verder niks bijzonders. We geven wat weg, hier en daar. Maar het streven is wel dat we daarna vijftien miljoen -minimaal- overhouden. Sportauto? Hoeft niet. Stoppen met werken? Nee, hoor, er is nog zoveel te doen en er zijn zoveel leuke mensen om het mee samen te doen. Wat we wel doen, is het abonnement op de Staatsloterij opzeggen. Dat is nu niet meer nodig. Stel je voor dat we nÚg een keer winnen......

een reactie

04 01 05 - 16:00Stilte

Gesprek: Wat doen we jongens ? Drie minuten stilte, woensdag? Wat? Stilte op de radio ? Moeten  we dat wel doen ? Ik hoor weleens dingen waarvan ik denk 'stilte zou hier ook mooi geweest zijn'. Ha, ha, maar wat doen we nou.  Stil, een ANPtje, Hilversum heeft wat besloten:

Radiozenders niet drie minuten, maar ťťn minuut stil

    
HILVERSUM (ANP) - Publieke, commerciŽle en regionale radiozenders in Nederland geven woensdag gevolg aan de oproep stil te staan bij de slachtoffers van de zeebeving in AziŽ. Ze zijn niet drie minuten stil, waartoe is opgeroepen, maar zwijgen ťťn minuut. Dit omdat drie minuten voor een medium als radio wel heel erg lang is, legt J. Westerhof, zendercoŲrdinator van Radio 1 en 747 AM, dinsdag uit.   ,,Wij zijn doorgaans heel terughoudend met het houden van een minuut stilte op de zender'', aldus Westerhof. ,,Dit vanuit de filosofie dat wij denken dat de luisteraar er het beste mee gediend is als wij onze mond opentrekken. Maar de impact van deze ramp is zo groot dat we gevolg geven aan de oproep. Drie minuten vinden we te lang, want dan denken mensen dat hun toestel kapot is. Op de publieke zenders beginnen we daarom na ťťn minuut stilte met een nieuwsbulletin.''

twee reacties

02 01 05 - 21:17Integrrrrrrrrreren

Het was een mooie week in Hamburg. Als altijd. Een prachtstad en veel fijne vrienden daar. Een stad van contrasten. Een staed met veel water. Een rijke stad (in een schoenwinkel aan de Jungfernstieg was de uitverkoop uitgebroken, een paar schoenen was afgeprijsd: nu nog maar Ä 1000 !). Een mooie stad. Als altijd verschillende films gezien die hier nooit zullen draaien. Als altijd alleen en samen aan de wandel door de stad. Als altijd, naar de kapper (doe ik altijd als ik ergens ben). De kapsalon om de hoek is van een JordaniŽr. Hij knipt prima en heeft mij even bijgepraat over islam, katholieken, geloof in het algemeen en het respect dat iedereen daarvoor moet hebben. Mij valt iets op: hoe zo integratie? In Hamburg werken in Ťlke winkel witte en andere mensen. In de supermarkten zijn ook de chefs Turken of IndiŽrs. Het is zÚ gemÍleerd dat het niet meer opvalt. In het onderwijs zijn ook veel Turkse leraren. Op televisie zie je veel meer buitenlandse woordvoerders en journalisten. Er is nog wat te winnen hier...

reageer

02 01 05 - 13:55Quietschen

Ik vond het jaren geleden al een prachtwoord in het Duits: Quietschen. Het betekent iets tussen piepen en kraken in. Een bed kan bijvoorbeeld quietschen, als je met zijn tweeŽn (of meer) de liefde bedrijft. Hoe kom ik hierop ? Ach....alles is betrekkelijk. De regionale krant van de wereldstad Hamburg, het Hamburger Abendbatt, opende de afgelopen week de regionale pagina met een zeskoloms kop: "Die Quietsch-S-Bahn von Blankenese". En foto's van boze mensen, want sinds enige tijd komt de S-Bahn (zeg maar de metro) daar piepend en krakend voorbij, waardoor de mensen niet meer kunnen slapen. Klein nieuws op het oog, maar het zal je maar overkomen. En dan klinkt het toch weer lieflijk als dat gekraak en gepiep van die treinen "quietschen" wordt genoemd, alsof het dan weer minder lastig is.

een reactie

01 01 05 - 21:30Terug

Terug van een weekje Hamburg. Kon daar niet op mijn donlog inloggen, dus was het hier even stil. Iedereen een goed 2005 toegewenst: vol gezondheid, warmte, liefde, medemenselijkheid en meer van dat moois. Eerst de kranten snel bijgelezen. Natuurlijk in Duitsland ook alles meegekregen van de ramp in AziŽ, maar als je het in je eigen krant nog eens leest, is het nog erger. Wat een verhalen, wat een ellende...ik ben er eerst nog even stil van. Wilde nu alleen maar even laten weten dat ik er weer ben.....voor mijn fans als het ware........

reageer