Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

28 06 05 - 22:53Omroep in het nauw

Ze heeft wèl lef, die Medy van der Laan. Tegen een zaal vol boze omroepmedewerkers (van nature gezegend met een grote bek en een ruim ontwikkeld slachtoffergevoel) brullen: "Laat me verdomme uitpraten...." Dat ze er al naar toe gaat om haar verhaal te doen in het hol van de leeuw. Chapeau. En dan een notitie over de toekomst van de omroep in Nederland schrijven met de titel: "Met het oog op morgen..." Dan heb je kloten. Inhoudelijk ? Ik weet het nog niet. Vanavond zei iemand in de pauze van een vergadering: "Dit is de wraak van Balkenende en de zijnen tegen de kritische Hilversumse media....." Ik ben niet te beroerd om Balkenende en de zijnen van iets te beschuldigen, maar deze complottheorie gaat zelfs mij te ver. Ik schort mijn oordeel gedeeltelijk op (lijk het CDA wel?!), maar weet zeker dat het tot verdere verschraling zal leiden. En daar hadden we nog geen last van in dit land...Verdomme Medy, ik vind dat een heleboel mooie NPS programma's moeten blijven!

 

 

drie reacties

26 06 05 - 07:19Bezig

Hebjedanouook? Dat je ergens (bij voorkeur in de stapel zaterdagkranten) wat leest. Dat je denkt: damoekwamee op mijn blog. En dajenut daarna niet meer kunt terugvinden? De leeftijd ? Zal wel, maar gelukkig is de porté van het bericht wel blijven hangen. Na de wekelijkse persconferentie zou onze Minister President Jan Peter Balkenende volgens een krant tegenover journalisten verklaard hebben dat zijn kabinet 'lekker bezig' is. Ik schrijf "zou hebben", want ik was er niet bij en ik heb het maar uit een bron. Dus, met een "zou"-slag om de arm, voordat je iemand meteen brandmerkt.

Lekker bezig dus, JPB en zijn hofhouding. Ik meende dat zelf de afgelopen tijd ook te constateren. Dus enige vorm van realisme kan onze Grote Roerganger niet ontzegd worden. Of zou hij er iets anders mee bedoelen dan ik ? Denk je ?

reageer

25 06 05 - 09:37Blingbling

Ik ben de naam van de winkel kwijt. Het is een winkel waar je van alles op het gebied van sieraden en zo kan kopen. In de winkelstraat van Harlingen, tussen de Blokkers, Kruidvatten en andere dynamisch middenstanders. Drie blote navelmeisjes staren in de etalage. Op de ruit hangt een plakaat waar reclame wordt gemaakt voor een avondje blingen (met gratis lijm en twintig steentjes). "Wat doe jij....? Ik denk dat ik mijn riem ga blingen en jij?  Ik heb mijn riem al geblingt, maar nog niet helemaal, dus misschien maak ik die wel af. Mijn mobieltje heb ik al gedaan, maar ik vind 'm toch niet zo mooi... Mijn mobieltje is heel mooi geworden, het lijkt wel een groot juweel. En jij wat doe jij?  Ik heb het er allemaal afgehaald. Iedereen blingt wel iets, ik vind het niet meer mooi en apart. Was wel een gedoe om het weg te krijgen... trends komen en gaan sneller dan het licht. Zelfs in Harlingen.

Bling bling staat al in het woordenboek

een reactie

24 06 05 - 19:56De wereld van vandaag

Heet, maar de barometer zegt dat we regen krijgen. Hoogervorst en Veerman willen een verbod op de verkoop van (kippe)vlees met salmonella, heb ik net gelezen. Lijkt me een goed idee. Hoezo heeft dit kabinet geen daadkracht? Een Nederlandse rechter zit in het gevang op Aruba. Hoezo bevoordeling? Dood? Okee, dan wel goed. Begraven in een exclusief mausoleum in de Verenigde Staten. Tarieven van $ 300.000 tot $ 1,5 miljoen. Hoezo gekke wereld ? Toch nieuwsgierig? Ok: hier-is-ie.

reageer

23 06 05 - 22:11Passie

In mijn (journalistieke) leven word ik altijd het warmst van mensen die over hun passie praten. Als die passie hun passie is, praten ze er met passie over. Het mooiste wat er is, waar het ook over gaat. Vandaag met mosselkwekers op een zonovergoten Waddenzee de mosselen geïnspecteerd. Altijd spannend voor die mannen (ja: mannen, vrouwen werken daar niet): wat heeft de natuur gedaan? Zijn de mosselen er überhaupt nog of heeft een of andere storm de hele oogst meegenomen? Of hebben de zeesterren de halve oogst opgegeten (één zeester eet één mossel per dag) ? Na vandaag weet ik alles van mosselen. Van de risico's en zorgen van de mosselkweker. Maar vooral ook van hun liefde voor hun vak. Generatie op generatie. Het mooiste beroep wat er is, ze zeggen ze allemaal. Mosselkwekers varen op en neer tussen de Waddenzee en Zeeland, waar ze thuis zijn. In de Waddenzee huist hoofdzakelijk de jonge kweek, thuis in Bruinisse, Yerseke of Zierikzee worden ze geveild en groeien ze nog een beetje bij. "En weet je wat het mooist is? Als ik naar Harlingen vaar, dan weet ik dat dat tien uur duurt. Altijd. Geen file, geen stoplicht. Gewoon tien uur varen....altijd. " Ik heb twee kilo mosselen meegenomen, in trossen, want zo groeien ze. Stevig moeten schoonmaken (anders dan die kant en klaar in een zakje). En lekker ! Let maar op, over een week of twee komt de nieuwe aanvoer....

reageer

18 06 05 - 10:13Vietnam goes Tilburg

In onze stad is gisteren Festival Mundial officieel van start gegaan, met een zomeravond vor muziek en dans in het Leijpark. Het zal wel weer een groots spektakel worden. In een joekel van een tent traden gisteren veelkleurige artisten uit vele verre landen op. Verrassende combinaties: Fontus-dansacademie studenten met jonge aankomende dansers uit verweg. Braziliaanse jonge mensen in rolstoelen, dansend met normal bewegende leeftijdgenoten. En vooral veel kleur, in huid en kleding. Sneu moet het geweest zijn voor een Vietnamese zangeres. Zioj behoort tot de top in haar land en werd in haar optreden ondersteund door Het Metropole-orkest. Verrassend en voor één nummer, of twee, heel mooi. Maar zij was voor veel mensen toch nog een artistieke brug te ver. Langzaam liep de grote tent leeg en als ze aanstalten maakte voor het volgende nummer ging door het publiek zo'n zucht van: "Nog een?" Sneu, want beslist bijzonder, maar ik kon het op een bepaald moment ook niet meer volhouden. Ze moet dat gevoeld hebben, maar ze ging stug door. Sneu, kom je daar helemaal voor van Vietnam. Vandaag en morgen is er nog van alles te doen. Misschien wordt het coolechill sfeertje vandaag in Tilburg nog af en toe verstoord door capriolen in de luct, want hemelsbreed zo'acht kilometer verder, vliegbasis Gilze Rijen, vergaapt half Nederland zich aan militair spul dat aan de belastingbetaler getoond schijnt te moeten worden.

een reactie

16 06 05 - 22:15Nieuw leven?

The bullet is through the church. Ik ga datgene wat ik deed, met twee andere collega's doen. Op het nieuws, met verschillende redacties en daarnaast nog wat andere taken, maar aanzienlijk minder dan ik had. Ik kan weer wat meer bezig zijn met het vak en met de mensen die uitzendingen maken. Ik verheug me daarop. Misschien iets verder van het Centrum van de Macht, maar dat geeft ook lucht en ruimte. Hoop ik van harte.

reageer

13 06 05 - 20:59Tsja

reageer

12 06 05 - 08:22Jarig in Silenzio

Verjaardag gedrieën gevierd in Amsterdam, die heerlijke stad. In de Westergasfabriek -alleen dat gebouw al!- naar "IL Silenzio" geweest, indrukwekkende, vaak surrealistische voorstelling van de Compagnia Pippo Delbono. Over de stilte na de aarrdbeving in het Siciliaanse dorp Gibellina in 1968. We waren zeer onder de indruk. Een nacht in een hotel en een zaterdag slenteren door Amsterdam. Langs de deca's in de PCHooft en Van Baerle. Langs de wondere wereld van het Waterlooplein. Door de kronkelstraatjes rond Nes en Rokin. Rozengracht met de prachtige Duitse boekenwinkel "Die Weisse Rose", waar kopere  en kijkers (Gemengd Dui/Ned) bijna altijd met elkaar de wereld doornemen. Biertje in een van de duizend bruine café's. Ik hou nog steeds van Amsterdam.

een reactie

09 06 05 - 21:50Drukdrukdrukdruk

Soms ben je -ben ik- zo druk dat ik even niet alle kranten lees op een dag. Dus pas vandaag -bij het examineren van aanstormend journalistiek talent- zag ik de GVK van WN (Gezond Verstand Krant van Wakker Nederland). Er was een onderzoek geweest n.a.v. de herrie die een Belgische minister maakte. Jawel, zo'n tachtig procent van de Nederlanders is het eens met die Vlaamse authority: JPB ìs Potter en zijn krachtdadigheid laat te wensen over. Meneer de MP, TACHTIG procent !!!!! Ik zou het wel weten....spullen pakken en iets ècht leuks gaan doen. Filmster misschien ?

een reactie

09 06 05 - 08:33Iets nieuws

Ik ga iets nieuws doen bij de firma waar ik werk. Na een tijd van veel vergaderen, steeds opnieuw (te)ver van de plaats waar het echt gebeurt, ga ik een functie vervullen waarin ik dichter op de inhoud kan gaan zitten. Daar verlang ik al langer naar. Als je een beetje hoger zit, is het altijd opnieuw lastig om je intensief met de dagelijkse productie bezig te houden. Voor je het weet loop je anderen voor de voeten. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat veranderen. Ik zal minder "op de derde" zijn en zelfs minder "op de tweede". Nee, het wordt meer begane grond en daar verheug ik me op....

vijf reacties

06 06 05 - 19:53Oorlog

Ik heb gisteren mijn militaire kistjes al gepoetst. De rest van mijn uitrusting van de Koninklijke Landmacht heb ik ergens in de vorige eeuw al moeten inleveren omdat ik niet meer soldaat-fähig was. Oh nee, mijn KL zakmes heb ik ook nog. Ik bereidde me al voor op oorlog. Oorlog met België. Eindelijk. Want zeg nou zelf, zegt me daar een Vlaamse minister over mijn minister-president:  'een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoor van charisma kan ontwaren.' Dat kan dus echt niet. Te wapen!

drie reacties

05 06 05 - 22:46Blij

In deze tijd van ruis en rumoer, kijk ik af en toe maar eens naar foto's. Ik heb er een paar die mij blij maken. deze bijvoorbeeld. Gemaakt in mei dit jaar, tijdens één van de duizend processies in Castellabate.

popup

reageer

04 06 05 - 19:15Ephimenco

Ik reageer nooit op columns en columnisten. Maar vandaag kon ik het niet laten. Ephimenco van Trouw. Ik heb hem via het www gevraagd vooral toch maar hier te blijven. Zijn column:

Ephimenco / Het gat van de deur
door Sylvain Ephimenco
2005-06-04  

Het is niet alleen een chauvinistisch 'nee', het is ook nog een bekrompen 'nee' dat druipt van de onverdraagzaamheid. Dat krijg je dan als het post-fortuynisme en de Linkse Kerk in een verlaten sjoelbakfabriek samen aan het copuleren slaan.

Voor iemand als ik, die van stevige tegenstand houdt en andermans venijn gulzig consumeert, zijn het natuurlijk gouden tijden. Niet dat ik de laatste jaren niet aan mijn trekken kwam. Dankzij onderwerpen als de oorlog in Kosovo en Irak, de monarchie, het orthodoxe christendom en vooral de islam, werd ik regelmatig door lezers op een bad van warm gif getrakteerd. Maar met Europa als thema heeft mijn genotmeter de rode cijfers bereikt. Hier enkele van de reacties op de Trouw-site betreffende mijn laatste stukje.

'Misschien een ideetje om Ephimenco tot ongewenst vreemdeling te verklaren?'

'Ik hoop dat alle mensen die Nederland eng vinden, zoals de heer Ephimenco, snel vertrekken.'

'Ga jij maar ergens elitair je verongelijktheid koesteren. Liefst ver weg.'

'Misschien tijd voor je om naar Turkije te verhuizen.'

Ja, ja, onze geachte medeburgers annex nee-stemmers hebben aan een overweldigende overwinning niet genoeg, ze eisen ook nog de totale stilte van de kant van de verliezers. Een totalitaire reflex met een gespierde wijsvinger als voornaamste wapen: daar is het gat van de deur. Nou, eerlijk gezegd lijkt het me wel wat, daar onder de knoflookgrens. In het zonnige, seculiere en hoofddoekvrije Istanbul. Maar alvorens onder druk van anti-democraten mijn biezen te moeten pakken, nog een paar opmerkingen.

Willen jullie eens ophouden met het fabeltje dat deze Grondwet een instrument was in handen van de grote enge buurlanden om polder-Calimerootje te bestelen? Als dat zo is, waarom hebben de Fransen deze buitenkans niet aangegrepen en niet met 90 procent oui gestemd?

Willen jullie ophouden deze regering, de enige die jullie verdienen, te beschimpen? Haar belangrijkste componenten, CDA en VVD, zijn sinds mensenheugenis Atlantisch ingesteld en hebben aan een politiek verenigd Europa een broertje dood. Van Lubbers tot Bolkestein hadden ze de grootste dwarsliggers van de Nederlandse politiek in huis als het om de fundamentele eenwording van Europa ging. Daarom ook was hun ja-campagne flets, zwak en soms ronduit beschamend. Ze hebben de rode loper voor jullie uitgerold. Amper 24 uur na hun nederlaag hebben ze hun EU-lompen en hun gestrande schepen blijmoedig achter zich verbrand, zijn overgelopen en verklaren nu al de oorlog aan Brussel. Zo diep zat hun euro-ideaal. Even diep als het rempedaal kan gaan. Met 61 procent nee-stemmers voelen ze zich nu vrijgepleit en durven in het volle daglicht hun eeuwige masker te laten vallen. Het wordt straks hartstikke gezellig op dit stukje ex-Europa. Laat ik maar alvast een plekje op de volgende vlucht van Onur Air reserveren.

reageer

04 06 05 - 08:25Feest

Het is altijd opnieuw een klein feestje om er te zijn. Dit keer als jurylid voor de beste afstudeerproductie, zeg maar de beste televisiereportage die de afstuderende studenten hebben gemaakt. Ik het het over de opleiding van Fontys in Tilburg, waar journalisten worden opgeleid. Een feestje, omdat daar veel jonge mensen zijn die zich met hoge verwachtingen en veel enthousiasme voorbereiden op een leven in 'Het Vak'. Journalisten weten wat ik bedoel, als ik het over 'Het Vak' heb. Eerder deze week mocht ik daar met docenten en een aantal collega's meepraten oer de ontwikkelingen in Het Vak: hoe ziet de wereld van de media er over -pakweg- vijf jaar uit? Wat voor mensen willen wij straks van de scholen hebben? Met veel betrokkenheid werden daar stevige discussies gevoerd. Gisteren bij de prijsuitreiking (de eerste prijs ging naar een indringende, ontroerende reportage van een zwaar autistische vrouw die -als uitlaatklep- zichzelf dagelijks interviewt over dagelijkse gebeurtenissen) waren studenten die vorig jaar hun papiertje kregen. Gediplomeerde journalisten. Enkelen hebben een baan in Het Vak. Maar velen zoeken zich suf, vinden niks en doen dus klussen die nada met het vak te maken hebben. Da's triest, want er is talent en drang, maar geen werk. Overal in Het Vak zitten de ingangen zwaar op slot en staat de uitgang wijd open. Bij regionale zenders, in Hilversum, bij de kranten. En àls er ooit een kentering komt, krijgen deze mensen geen baan, omdat ze geen aantoonbare ervaring hebben...triest.

een reactie

02 06 05 - 23:16Eurobult

De verleiding was groot. Toen JPB ergens zei dat hij in zijn hemd zou staan als Nederland "Nee" zou zeggen. Noem nou eens een betere reden. Maar ik behoor toch tot de minderheid die 'ja' aantikte op het touchscreen van stembureau 8. Ik moest even in de rij staan om mijn stem uit te kunnen brengen. Ja? Hoor ik je denken. Inderdaad, ik wilde al ik 'Nee' zou touchen stevige argumenten hebben als mensen mij zouden vragen: en waarom dan wel ? En niet van die flut argumenten als: dure euro, duur parlement etcetera. Ik kon het niet en dus werd het 'ja', maar ik haast mij te zeggen dat JPB en de zijnen mijn 'ja' niet moeten beschouwen als een steun in de rug voor hem en de hunnen. Waar het allemaal toe leidt? Non lo so, zeggen de Italianen, ik weet het niet. Maar dat 'Neen' moet wel iets teweeg brengen bij onze vaderlandse politieke elite. Slechte communicatie, slechte argumentatie. De arrogantie vierde weer even hoogtij en toen ze aan zagen komen dat het fout zou lopen, kwamen ze in actie. Nog eens keer met slechte arumentatie en slechte communicatie. Tsja en dan krijg je "nee". Eigenschuld, dikke eurobult.

een reactie