Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

31 03 05 - 21:04Ritme

Het ritme is eruit. Het ritme in het dagelijks denken/schrijven in Donlog. Het ritme van de cursus Italiaans. Het ritme van een dagelijkse wandeling. Da's een slecht teken bij mij. Maar gelukkig signaleer ik het. Er gebeurt veel om me heen en in me. Ingewikkelde tijden. Uitersten in gevoel en gedachten. Maar ik houd mezelf wel bijelkaar. We zijn nu aan het werk (zie rechts) aan Louts boekenhoekje. Zodat de wereld ook weet wat ik aan het lezen ben. Voor zover de wereld daar in geïnteresseerd is tenminste. Dat is trouwens het fijne van een blog: het maakt niet uit of er iemand in geïnteresserd is, je kunt het toch lekker opschrijven. Meestal lees ik twee boeken tegelijk, soms drie. Nu: Wolkers en Wolfe. Ik vertel daar nog wel over. En verder ? Verder voel ik me een beetje D66: het kan naar links, het kan naar rechts.

reageer

28 03 05 - 22:16Sachsenhausen en zo

Het is een verplicht nummer voor wie met mij in Berlijn is: Sachsenhausen. Het KZ dat voortkwam uit een als gevangenis gebruikte leegstaande brouwerij in Oranienburg, ver van de stad Berlijn zelf. Destijds, net na de Wende was het ook al een plek van herinnering en herdenking, maar nog op z'n DDR's.  Nu wordt het gemoderniseerd, met veel moderne middelen (touchscreens, dvd's etc.). Het blijft een adembenemende plek, waar meer dan 100.000 mensen de dood vonden. "En zo", staat hier boven. Want er wordt veel herdacht in het jetzige Duitsland. In het hart van de nieuwe Duitse hoofdstad wordt de laatste hand gelegd aan het indrukwekkende monument voor de omgebrachte Joden. Het woerdt ptrachtig, maar tegelijk woedt er een discussie in Berlijn: als de Joden dat krijgen, moeten de Roma's en Cinti's er ook een, net als de homo's. Want ook dat waren vervolgde groepen. Net als de de mensen die er andere politieke opvattingen op na hielden en weet ik wie nog meer....Zestig jaar na dato vragen mensen zich -terecht- ook af: kunnen we niet met één pracht indrukwekkend monument volstaan?

een reactie

27 03 05 - 22:50Unter den Linden

Unter den Linden was destijds het "Schaufenster" van de DDR. Een brede boulevard met een paar quasi sjieke café's waar bijna niks te krijgen was en mensen desondanks in de rij stonden, een paar ambassades van de toenmalige communistische vrienden en de pompeuze Russische ambassade, waar de Volga's met hoogwaardigheidsbekleders af en aan reden.  Die  ambassade is er nog steeds, de Volga's niet meer. Evenmin zie je hier nog Trabantjes in het straatbeeld. Maar er is hier op Unter den Linden gelukkig wel iets voor in de plaats gekomen: reuzeshowrooms van Peugeot, Volkswagen, Skoda, Bugatti en Bentley en wat verder Opel en Mini.  Allemaal met een (internet) café erbij. En veel bezoekers, veel mensen die met evenveel goesting snuffelen aan de nieuwste Golf als aan de nieuwste Bentley. Wie hier rondliep toen de Brandenburger Tor aan het einde van Unter den Linden nog onbereikbaar was vanwege de Muur (ik dus) loopt hier nu nog enigszins met verbazing: Wat kan er veel veranderen in korte tijd. Wat is er veel decadentie voor in de plaats gekomen.

reageer

26 03 05 - 10:16Berlijn

Wandelend over Alexanderplatz heb ik geteld het hoeveelste bezoek dit aan Berlijn is. Ik kom op ongeveer tien. Ik heb iets met deze stad, die ik in al die jaren zo heb zien veranderen. Vanuit de Fernsehturm -die vroeger in Ost stond- zie je wat er allemaal anders is. En het blijft in beweging. Veel gelikte nieuwe gebouwen, maar ook nog veel plekken waar het is zoals het was, toen de Muur stand en land nog verdeelden. De Muur is weg, verdeeldheid is er nog steeds. Een op de vier Wessies vindt dat de Muur maar weer terug moet komen, las ik vandaag in een Berlijnse krant. Berlijn, stad van contrasten. Decadentie en armoede. Ultramoderne scene en burgerlijke truttigheid. Dat maakt Berlijn Berlijn. Op het programma staan vandaag Checkpoint Charly, het museum. Omdat ik mijn jonge reisgenoot het een en ander over de geschiedenis wil vertellen. De geschiedenis waarvan ik zelf zoveel van nabij heb meegemaakt. Hup, in de U-bahn !!!!

reageer

24 03 05 - 06:48Op reis

Oude tijden herleven. Vroeger reisde ik vaak en veel en vlak achterelkaar, van hot naar her. Deze week lijkt het daar een beetje op. Maandag terug uit het heerlijke Castellabate, vanmiddag naar Berlijn voor de jaarlijkse vader/zon-vakantie. Van kleins af piepeen we d'r één keer samen tussenuit. Heerlijke momenten zijn dat. Dit keer dus Berlijn. Logeren bij vrienden in Prenzlauerberg in het voormalige oost-Berlijn. We hebben een vol programma: resten Muur, Holocaust-museum, Reichstag, Checkpoint Charly, Sachsenhausen en nog veel meer. We flitsen een paar dagen met U-bahnen en bussen door de metropool die ik de eerste keer bezocht toen ik een jaar of zeventien was. Ben er daarna regelmatig geweest, heb de stad zien veranderen. Berlijn blijft me boeien. We stappen vanmiddag in de trein in Tilburg en landen om een uur of elf op het Bahnhof Zoologischer Garten. Alleen die treinreis al.....Dit loket gaat dus weer even dicht. Slecht voor de klandizie, maar het is niet anders....fijne Paasdagen aan eenieder.

reageer

23 03 05 - 07:36Back home

Het eerste waar mijn oog op viel na terugkomst uit Italië was een krantenknipsel dat mij kond deed van het feit dat bekende artiesten (ik kende er geen een van) gesigneerd ondergoed beschikbaar stellen voor een goed doel. Welkom thuis ! Het tweede was het gefluit van de vogels in de vroege ochtend. Lente ! Welkom thuis ! In de bagage wat eigen citroenen van onze bomen in Castellabate en een warm gevoel. Het was daar volop lente, wel wat later dan normaal. De amandelen begonnen net voorzichtig te bloeien. De olijven vormen nog geen vruchten, maar de natuur is daar 1800 kilometer zuidelijk wel al verder. Elke morgen ontbijten in de ochtendzon, daarna aan het werk met de kettingzaag en zo. En voorzichtig een beetje Italiaans proberen te praten. Even een bezoekje aan mijn taallerares van vorig jaar in Salermo en aan de Bar waar ik elke morgen mijn caffé met cormetto con ciocolatta nam. Alsof een verloren zoon terugkwam. Ze knuffelden me haast dood. Da's Italië, da's òòk Italië. En nu weer thuis en aan het werk. Er is heel veel te doen, maar ik heb er zin in.

reageer

14 03 05 - 20:58Loket even dicht

Er zijn tal van redenen voor. Het loket van Donlog gaat even dicht. Met een goede vriend ga ik even naar Italië, naar ons paradijs. We (liever hij, want ik kan dat niet) gaan de Ape (onze gemotoriseerde driewieler) aan de praat proberen te krijgen. Drinken en eten in zero-otto-nove in Salerno. Biertjes drinken in Bar Bellevue. Kijken naar de zonsondergangen. Verse vissen kopen om daar iets lekkers mee te doen. En even afschakelen en nadenken. Nadenken over het leven, de diepere zin daarvan en zo. In de bagage: de nieuwe Tom Wolfe, Italiaans voor Dummies, Tao voor Gesprekken. Verder ga ik natuurlijk bij de autoboer in Santa Maria een bod uitbrengen op de rode Landrover die daar al drie jaar staat en steeds € 100 goedkoper wordt. En: wandelen en genieten. Het is er twintig (20!!!!! Ik zeg: 20 !!!) graden. Ciao e arrivedolci !

reageer

13 03 05 - 16:37Lachen

Het zal wel niet politiek correct zijn. Tranen met tuiten gelachen in de bioscoop. Lang geleden dat ik zo gelachen heb en dat maakt ruimte en lucht. Meet the Fockers. Een verhaal dat nauwelijks een verhaal is, maar een aaneenschakeling van lachwekkende sketsjes. Met de Groten der Aarde qua Witte Doek: La Streisand zelf, met in haar kielzog de heren Hoffman en DeNiro. Al een half leven lang roep ik dat ik in een volgend leven met Barbra Streisand wil samenleven. Ik heb even wat gegoogled en zag dat de film stevig werd afgekraakt. Maar deze buitencategorie filmhelden heeft mij (ons, we waren met zijn tweeën, zoonlief en ik) een heerlijke bioscoopmiddag bezorgd, met popcorn, icetea en buikpijn van het lachen.

reageer

12 03 05 - 09:58Oplossing

Vroeg op. Te vroeg. Vanwege piekeren en denken. Teveel piekeren en denken. Zò vroeg, dat ik ze allemaal persoonlijk goedemorgen heb kunnen wensen, de krantenbezorgers. Eentje keek verbaasd toen ik zei: wil je koffie? Hij had geen tijd, moest nog door, maar beloofde dat-ie een keer terugkomt. Heerlijk, in een rustig huis met stevige koffie de zaterdagkranten doorspitten: eerst Trouw, dan de Volkskrant (tegenwoordig heb ik daar een zaterdagabonnement op, want zo goed is-ie nou ook niet meer) en dan het Brabants Dagblad. Het leukste bericht? In een ver land (weet niet meer welk) stuurt de belastingdienst trommelaars naar wanbetalers. Die trommelen net zo lang voor de voordeur, totdat de wanbetaler er zò gek van wordt dat-ie toegeeft en zijn schuld betaalt...dat lijkt me een geweldige oplossing voor veel problemen.

twee reacties

10 03 05 - 19:35Republikein

Ik ben geen lid van een politieke partij, want ik vind dat je dat als journalist niet kunt doen. Ik ben ook geen lid van een omroep, omdat ik bezwaren heb tegen de vorm van het nationale omroepbestel. Ik ben wel lid van een vakbond, de NVJ. Al zo lang, dat ik volgens mij al drie keer een Zilveren Lepeltje had moeten hebben. Ik vind dat iedereen lid moet zijn van een vakbond, ook als je van het echte werk bent doorgelanceerd naar het leidinggeven. Bovendien betaal je als leidinggevende de maximum contributie, dus dat zit goed. Ik ben ook lid van de Vereniging Het Baksche Ven, die eigendom is van een natuurplas bij ons om de hoek. En van de ANWB natuurlijk (kun je daar eigenlijk onderuit ?). Verder doe ik in Airmiles en Freebees, maar daar ben je geen lid van, net zo min als van de Bonuskaart van AH en de ziektekosten verzekeringen. Wel ben ik overtuigd lid van de Pater Donders Vereniging, die met warmte en genegenheid de herinneringen aan ONZE Peerke Donders vasthoud. Maar nu gloort er bij mij behoefte aan een nieuw lidmaatschap. Jawel, de Brabantse afdeling van het Republikeins Genootschap of het Nieuw Republikeins Genootschap. Ik vind de Oranjes op zich (het worden er trouwens wel veel ....) best aardig. Hoewel, sommigen ook niet zo. Maar hoe dan ook, het Koninkijke Sausje mag er van mij vanaf. Het is niet meer van deze tijd, zo'n familie die grote macht heeft, omdat ze toevallig familie zijn. Willem ll mag blijven staan in het centrum van Tilburg (als ze tenminste het plein wat mooier maken). Maxima mag -nee, mòet- blijven. Maar dan gewoon als mevrouw van Oranje-Nassau-Zorregieta. Ik heb zelfs niks tegen Bea, betrokken, goed mens, beetje kak, maar het hart op de goede plek. En zelfs Pieter-met-de-grote-oren mag blijven zolang er grote ongelukken gebeuren in dit land. Maar het past allemaal niet meer in deze tijd en het kost scheppen met geld. Dus: republikeinen, laten wij ons samen sterk maken. We kiezen een president en vragen Thom de Graaff (D '66) om daar een mooi systeem voor te bedenken. Met de burgemeesters heeft-ie een stuk van zijn keutel moeten intrekken, dus hij heeft tijd en krediet....

een reactie

07 03 05 - 20:50Baas weg

Tsjee, weer een baas weg. Ruim drie jaar geleden overkwam het me: hoofdredacteur Martin Fröberg verliet Omroep Brabant om de IKON op zijn kop te zetten. Gisteren belde mijn baas mij -notabene op de Dag des Heren- omdat hij me moest spreken. Hij, hoofdredacteur Jan Kriek, gaat weg. Naar de EO. Een zekere lijn zit er wel in: na ongeveer een jaar of drie pakken ze hun biezen. Na een jaar of drie trekken ze naar een nieuwe werkgever die iets met geloof en religie heeft. Na een jaar of drie laten ze me wel mooi achter, weliswaar met veel fijne mensen, maar toch. Het is een knip in iets moois, want als je zo intensief met iemand samenwerkt dan ontstaat er het een en ander. In dit geval: grenzeloos vertrouwen, geen dubbele of driedubbele agenda's, aan drie woorden genoeg, vaak zelfs zonder woorden al op dezelfde lijn. Ik ben blij voor 'm, want hij gaat naar Netwerk en da's niet niks in journalistiek Nederland, maar ik ga hem wel missen. Hij mij ook, zei-die vandaag een paar keer. En dat voelt goed.

twee reacties

07 03 05 - 20:05Storing

We hadden een storing. Mail deed het -gelukkig- wel, internet niet. Dagenlang. Komt er een collega langs die ervoor heeft doorgeleerd, doet een beetje dit en een beetje dat en nog een beetje dit en: hoppa ! Alles werkt weer. Ik kan dat niet, ik leer dat nooit. Maar gelukkig is er dan iemand anders die dat wel kan en wil doen. Dus ik heb weer verbinding met de rest van de wereld. Zei vandaag aan tafel: raar, dat je je onthand voelt als internet niet meer werkt.....tien jaar geleden....ok, dat bedoel ik.

een reactie

02 03 05 - 15:38Rust

Vanwege niet nader te noemen redenen -het heeft iets met Crème de Cassis uit de kelder en jongens van dertien te maken- heerst er sinds afgelopen zaterdag grote stilte in huis. De televisie blijft een week uit een het pc gebruik is voor een enkele huisgenoot verboden. Wat een rust ! Wat een gezelligheid ! Hier en daar -voor zover dat kan in een huis met drie bewoners- hangt, zit of ligt iemand te lezen in een boek of een tijdschrift. Dan weer klinkt de roep om een gezelschapspelletje. Dan weer is iemand iets voor zichzelf aan het doen. 't Is dat het gedeeltelijk mijn broodwinning is, anders zou ik hem ècht weg doen, die televisie.

twee reacties