Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

30 12 06 - 05:14Saddam is dood

Saddam is dood


Als je heel vroeg aan het werk bent omdat de slaap te vroeg op is, zit je soms per ongeluk midden in het nieuws. Waarschijnlijk stond ik een stevige espresso te maken toen in Irak Saddam werd opgehangen. De Volkskrant meldde het mij het eerst met een newsalert. Meteen naar CNN.com. Nu weet ik ook dat mensen om zijn dode lichaam hebben staan te dansen. Welkom in deze geciviliseerde wereld. En dat er snel videobeelden van de executie beschikbaar komen, gelukkig maar.

Dat de man niet deugde staat vast. Maar de doodstraf? Onbegrijpelijk. De doodstraf past niet. Past nooit. Je bereikt er niks mee. En geen mens heeft het recht om andere mensen dood te maken. Dat niet iedereen zich daaraan houdt is al erg genoeg, maar regeringen moeten minstens het goede voorbeeld geven. Saddam had de rest van zijn leven in een eenzame cel moeten zitten, ontdaan van alle macht. Daar hadden ze hem pas mee kunnen straffen. Maar nee, ondanks veel oproepen van zelfs twijfelachtig kant, hebben de Amerikanen het laten gebeuren. Nee, ze hebben het zelfs toegejuicht. De wereld heeft er een martelaar bij en de Amerikaanse politieke bazen hebben weer eens laten zien waar ze staan en wie ze zijn: kwaad met kwaad vergelden. Goed bezig jongens.

een reactie

27 12 06 - 17:21Derde lustrum

Ik ben dit jaar voor de vijftiende keer in HH met Kerst. HH staat voor Hansestadt Hamburg. Eigenlijk heet deze stad aan de Elbe officieel: Freie- und Hansestadt Hamburg. Ik mopper op mijn blog met enige regelmaat op het land waar ik geboren ben, woon, leef en werk, omdat ik vind dat de kwaliteit van leven zienderogen achteruit gaat bij ons. Ik zie nu dat het in het land waar ik nu ben dezelfde kant op gaat: de kloof tussen arm en rijk wordt zichtbaar groter. Gisteravond laat zag ik in de binnenstad ("city" zeggen ze hier in goed Duits) letterlijk in elk portiek daklozen die daar lagen te slapen onder smerige dekens met naast hen lege flessen, veel lege flessen. Op straat is het een zooi, waar twee jaar geleden nog een keer per week buurt en straat werden schoongemaakt, gebeurt dat nu een keer per maand. Alles wat maar enigszins te privatiseren is, wordt geprivatiseerd. En terwijl je de amoede ziet toenemen rijden cruise er in diezelfde city NOG meer vette cabrio's door de felverlichte winkelstraten, met de kap open, dat wel, want hier is het ook geen echte winter.

twee reacties

16 12 06 - 15:27Zeven jaar alweer...

Gisteravond wezen eten met het Donders-gedoe en aanhang. Met één broer en één moeder heb ik een vrij overzichtelijke en compacte familie. We hangen best wel een beetj eaan tradities (hoe ouder je wordt, hoe meer, geloof ik) en gisteren was het zeven jaar geleden dat ons vader de hemel in vloog. We gaan niet zover dat we dan symbolisch één stoel leeg laten, maar in gedachten was-ie er wel bij. Hij zou mee genoten hebben en met graagte de rekening betaald hebben, maar niet voordat hij bij het aanschouwen van het eindbedrag gezegd zou hebben: "Nondeju!" Want dat zei-ie altijd bij het betalen van rekeningen in restaurants. Ik geloof dat ik het een beetje van hem heb overgenomen. De plek des onheils was dit keer -jawel- de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven: hoogsjiek, stevig aan de prijs en nog steeds trefpunt voor oud en nieuw Eindhovens rijk. Niet dat wij daartoe behoren: niemand woont in Eindhoven en niemand van ons is rijk. Maar we zijn dus tich binnengeslipt. Èn? Het was uitermate gezellig, iedereen zat op zjn luister- en praatstoel. Het eten was goed en lekker. Niks mis mee. Geweldige bediening. Maar wat mij steeds vaker overkomt in dat soort gelegenheden is het gevoel van moet het nou echt zoveel kosten, s het ècht zoveel waard. Want ik sta zelf ook met graagte in de keuken en doe soms niet onder voor wat ik buitenshuis krijg... Ok, de ambiance is anders en je hoeft zelf niks te doen. Maar zo'n honderd euri per persoon, ik vind het nogal wat...

drie reacties

12 12 06 - 05:40Stil

Het is plotseling stil aan het weblog-front.
Founding-father Tim van Vitamine-T is er mee gestopt.
Hij liep voorop. Logde al web voordat zijn omgeving wist wat het was.
Nam ons mee in zijn leven en vertelde over zijn gelukjes en zijn pijntjes. Over zijn E. en de katten.
En nu is-ie gestopt, zomaar, zonder verder veel te zeggen.
Dat heb je met voorlopers, die zijn ook het eerst weer weg.
Heb nog even gedacht om een actie te gaan voeren: Vitamine-T moet blijven!!!!
Ook overwogen om de informateur daarbij te betrekken, maar die krijgt niet eens een regering op de rit, dus...
Ok, arrivederci Vitamine-T!! Va bene !! Het leven zal nooit meer zijn zoals het was...

vier reacties

03 12 06 - 09:40Verminnen

Wauw! Het Koningstheater in Den Bosch. "Ik kon verdomme den Bosch niet vinden met mijne GPS!" mopperde Johan Verminnen gisteravond op het podium. Na enig gewurm ontdekte hij dat het "apostrof, s, streepje, grote h" moest zijn. Het is gelukt, want hij stond er gisteravond (en vanavond: "Den Bosch, pas op want er zijn vanavond zes Belgen in de stad!").
Wat een man, wat een concert. In de heerlijke intimiteit van het leukste theater van Brabant, met drie klassemuzikanten. Liedje-praatje-liedje. Als ik dat zo opshrijf klinkt het naar niemandalletjes, maar dat niet dus. Verminnen heeft de wereld wat te vertellen. Hij zing letterlijk uit volle borst, maar ook enorm ingetogen. Hij maakt plezier met zijn muzikanten: ze hebben er allemaal zin in. En, hij heeft prachtige pretogen. Het is een oud woord, maar toch maar: schalks, Johan Verminnen maakt schalks oogcontact met zijn publiek. Hij geeft je het gevoel dat hij echt blij is dat je d'r bent en sluit een verbomd met iedereen in zaal en op het podium. Heerlijke man....

een reactie

01 12 06 - 23:05Tik

Het is me nog nooit zo overkomen en ik zit toch al ff in het vak. De redactie draaide vandaag op volle toeren. Wat binnenkwam als "een moord in Hoogerheide" ontwikkelde zich in korte tijd tot een drama dat zijn weerga niet kent. Iedereen doet zijn journalistieke werk. Een geoliede machine. Snelle beslissingen nemen. Goeie mensen die weten wat ze moeten doen. Extra uitzendingen op radio en televisie, nog snellere updates op internet en teletekst. Nieuws druppelt binnen. En op een bepaald moment is het verhaal duidelijk.
Een kind, veilig op school, is neergestoken door een man die -waarom weet niemand- in die school rondliep met een mes. Je zit er middenin en tegelijk speelt het zich ver van je af.
Maar plotseling kreeg ik een tik vandaag. Het werd geprojecteerd op de binnenkant van mijn voorhoofd: kind, gang, school, even uit de klas, alleen op een gang, man, mes.
Een halve minuut was ik even verdoofd, zag mijn kind toen-ie negen was op zijn school...zijn veilige school.
Maar de verdoving loste snel op, we moesten verder...nieuwe ontwikkelingen, nieuwe beslissingen, het nieuws gaat verder.

een reactie