Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

28 02 05 - 18:42De Bom

Had in het weekeinde ruim driehonderd jaar levensbagage verenigd in vier personen op bezoek. Ons moeder met haar broer, zus en schoonzus. Gedenkwaardig en indrukwekkend. Zo hoorde ik dat ik bijna geen moeder meer had gehad. Sterker nog, ik zou er bijna niet geweest zijn. Ze was een jaar of twaalf, ons moeder. Het was dik oorlog, 1942. Ze had een broer die alles verzamelde op het gebied van oorlog en zo. Iemand in de Achelse Kluis, die ze kenden, wist dat en had iets moois: een bom, glimmend en onbeschadigd. Het ding ging achter op de bagagedrager van de broer van ons moeder. Ons moeder nam plaats òp de bom. In Valkenswaard kregen ze een lekke tuup. Wat doe je dan? Juist, dan zet je een fiets op zijn kop, in dit geval mèt bom. De band werd gerepareerd, de tocht vervolgd naar Eindhoven. Ons moeder weer op de bom. Thuis raakte haar vader -mijn opa- in opperste paniek. De politie kwam het ding ophalen. "Niet waar," zegt mijn oom, "dat was de Marechaussee...". Het ding werd elders tot ontploffing gebracht.

een reactie

26 02 05 - 09:00Was even weg

Was even weg. Naar Lattrop, heel ver weg in Twente. Voor de jaarlijkse Roos-dagen. Nee, geen meeting van rozen-liefhebbers, maa van collega's die bij de dertien regionale zenders in Nederland werken. Dag om inspiratie op te doen en om bij te praten met collega's, van Maastricht tot Leeuwarden. Natuurlijk zijn er dan ook sprekers. Die voorspellen dat de regionale tv-zenders alleen maar kunnen overleven als ze snel over gaan op camjo's en veejees. Camjo staat voor: camera jourmalist en veejee voor video journalist. Het is hetzelfde: televisiejournalisten de alleen op pad gaan met de camera, zelf hun beelden maken, zelf monteren. Niet alleen om te besparen, ook omdat je dan andere, intiemere televisie kunt maken. We hebben wat voorbeelden gezien van collega's uit binnen- en buitenland. Dan zie je dat het bij bepaalde onderwerpen inderdaad een ander verhaal oplevert. In deze gevallen een mooier en een beter verhaal, dat zo stevig is dat je eventueel wat minder kwaliteit niet eens ziet. Wij moeten daar ook mee aan de slag. Het enthousiasme van sommige mensen daar in Lattrop werkt aanstekelijk en heeft in elk geval een paar zeer kritische afhoudende collega's van mij een beetje op een ander spoor gezet.

een reactie

23 02 05 - 20:38Nieuws van de Dag

Ben ik blij dat ik een zoon van een fietsenmaker ben. Las net in de krant dat kinderen van schilders vijf tot zes maal meer kans hebben op afwijkingen omdat hun vaders allerlei giftige dingen inademen. Fietsenmakers ademen alleen maar de lucht van kapotte banden in en daar zit nauwelijks meer lucht in. Of ik nu, omdat ik een zoon van een fietsenmaker ben, geen afwijkingen heb? Ach het antwoord op die vraag laat ik graag over aan de mensen om mij heen en ik sta open (cursussen gevolgd!) voor het antwoord. Het andere goede nieuws van vandaag: er ligt één miljoen euri klaar voor de campagne voor het referendum over het antwoord op de vraag: wil je wel of geen Europese grondwet? Vier euroton voor de voorstanders, vier euroton voor de tegenstanders en twee euroton voor de neutralici. Verder staat de datum en de formulering voor de vraag nu vast. Gelukkig maar, is dat tenminste geregeld! Mocht je overwegen om te gaan referendummen: de paladijnen van Balkenende hebben al gezegd dat ze zich geen zak aantrekken van de uitslag. Ik wil niet eens meer weten wat er in die grondwet staat.

En verder? Verder wordt Hans Wiegel de nieuwe Vader des Vaderlands, gaat Grolsch weer terug naar de roots en is het salaris van Gerard Kleisterlee (Philips) bevroren op 1.02 miljoen euri. Ik zie hem al thuiskomen: "Schat, ik heb slecht nieuws. Mijn salaris is bevroren....nee, ik kon daar niks aan doen....." Maar hij had nog een beetje goed nieuws voor het thuisfront. Als-ie goed zijn best doet en dat levert het bedrijf ook wat op, krijgt-ie een bonus. En die is van zestig verhoogd naar tachtig procent. Dus, dat maakt....tachtig procent van 1,02 miljoen is..... Als ik mevrouw Kleisterlee was, ging ik van hem af, want dit schiet niet op.

reageer

21 02 05 - 21:52The best a man can get

Nou dat weer. Nog voordat ik echte baardgroei had, kreeg ik van mijn vader een scheerapparaat. Een Braun, want daar zweerde hij zelf ook bij. Ik hoor nog hoe hij zich schoor in zijn badkamer, gelegen naast mijn slaapkamer. Dwars en puber als ik was, ging ik bij het verschijnen der eerste drie baardharen direct over op 'nat'. Schuim, lauw water, kwast, mes, als het enigszins kan met blote borst voor de spiegel. Èchte mannen en vooral niet hetzelfde als mijn vader. Het begon met een simpel mesje in een simpele houder en een gewone kwast. De kwast onderging een upgrade in Frankrijk, in een exclusieve winkel kocht ik een wantstaltig dure, die heb ik nu inmiddels al ruim twintig jaar. En de mesjes, die veranderden ook: van één naar twee, van twee naar drie, van drie naar drie met gelstrip, van drie met gelstrip naar drie met gelstrip en iets met turbo (??), van drie met gelstrip en iets met turbo (??) maar iets met Mach (???). Tja en je doet elke keer mee, want natscheren is een cult die je moet koesteren. Maar nu stop ik met de vooruitgang, ik hou het nu bij de drie mesjes (gel, Mach, Turbo), want er is nu weer iets nieuws: The best a men can get, zelfs David Beckham gebruikt ze. Er zit een batterijtje in het handvat, waardoor de haartjes recht overeind gaan staan, zodat ze nog beter en sneller gescalpeerd kunnen worden. Alleen van het idee al, gaan mijn haartjes recht overeind staan.

reageer

19 02 05 - 08:56Lubbers en God

"Wat denk je," vroeg een collega deze week ter redactie, "als uit een onderzoek blijkt dat 71% van de Europeanen in God gelooft, gaat dat dan over alle Goden, of alleen over die ene ?" Goeie vraag. Interessant ook wie hem stelt, want als een moslim-collega (die hebben we inmiddels ook, weliswaar als stagaire, maar toch) exact dezelfde vraag zou stellen, zou 'die ene' een heel ander zijn. Zo zie je maar dat het perspectief van waaruit altijd heel belangrijk is. Inmiddels is mij wel duidelijk dat het over christelijke God gaat in dit onderzoek. Van alle Europeanen gelooft dus 71% in God en 53% in een leven na de dood. In Nederland gelooft 51% in God en 45% in een leven na de dood. Ik hoor daar nog bij, want ik geloof daar ook in. Vraag me af hoe het met Lubbers zit in deze. Okee, die is zo gelovig dat-ie zich niet door een akkefietje uit het geloofsveld laat slaan, maar het is me toch wat. Ik deed gisteravond thuis -nadat ik het gevraagd of het even mocht!!- even met en bij mijn eigen lief na wat ik net in de NRC had gelezen en wat vanmorgen zo op een licht ranzige nieuwe gossip-site staat : In de stukken staat letterlijk: "Meneer Lubbers plaatste, zonder enige waarschuwing of daartoe zijn uitgenodigd, zijn handen op Cynthia's heupen om haar vervolgens tegen zich aan te trekken, waarbij hij zijn geslacht tegen haar billen drukte en haar op die manier secondenlang vasthield". We waren het snel eens: als dit niet naar seksuele intimidatie ruikt, wat dan wel.

En als het nou eens allemaal niet waar is of nèt iets anders ligt? Want: Lubbers zelf noemde het nadat Cynthia een klacht tegen hem had ingediend lachend "een speels tikje op de bilpartij" dat hij zijn medewerkster bij het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen vlak voor kerst 2003 na afloop van een vergadering gaf. Alleen de betrokken vrouw zag dat toen al heel anders...

Ingewikkeld, want ook dàt heb je niet te doen, niet als hoge functionaris bij de VN, maar ook niet als je niet zo hoog bent. Als het nou inderdaad om iemand gaat die vanwege ernstige privé-omstandigheden in de war is en dingen groter maakt dan ze zijn? Rook=vuur? Ik denk nog steeds: als het wel waar zou zijn, zou zo'n man toch meteen zijn spullen pakken? Het is verwarrend: soms gaan mensen inderdaad over de schreef, maar soms hebben mensen er ook belang bij om willens en wetens leugens en onwaarheden over anderen rond te strooien, om daarmee mensen te beschadigen. However: of het allemaal waar is of niet, Lubbers heeft de voor hem enig mogelijke beslissing genomen.

drie reacties

16 02 05 - 07:59Nederland: Praktisch

De vrouw van de kroonprins gezien ? Babbeldebabbelbabbel. Het leek wil of Jeroen Pauw met zijn mooie schoenen aan een RvD-touwtje hing. Gelukkig scoorde mevrouw Zorregieta zelf af en toe een punt. Bijvoorbeeld toen P. vroeg hoe ze Nederland in één woord zou omschrijven. Ze dacht even na en zei: "Praktisch". Daar gaan we met honderden jaren historie en cultuur, met onze grote denkers, schrijvers en schilders, met onze legendarische tolerantie en openheid, met ons zelfbewustzijn, met alles wat we denken te hebben. Een intelligente scherp observerende vrouw uit Argentinië, die ook al een beetje levensbagage heeft, zet ons op onze plaats. We zijn praktisch. Meer niet. Net als een Brabantia keukentrapje. Praktisch. Laat het eens even in je mond hangen: Praktisch. Vandaag werd het bevestigd door ene staatssecretaris Nicolai. Die is pas praktisch, want hij laat weten dat het kabinet zich niks aantrekt van de uitslag van een referendum over de Europese grondwet. Als Nederland 'neen' zegt, gaat het kabinet het toch namens alle Nederlanders accoord met die wet. Dà's pas praktisch.

reageer

10 02 05 - 20:21Charles

Je kunt van hem vinden wat je wil. Minstens dan toch de eeuwige Kroonprins. Maar ik vind toch wel dat je guts hebt, als je over de vijftig bent en naar je moeder stapt (omdat dat moet) om haar te vragen of je mag trouwen met een nog iets oudere vrouw die eigenlijk een jeugdliefde is. Zeg nou zelf ? Heerlijk, Engeland staat weer eens op zijn kop. Wat moesten ze daar zonder Koningshuis? Het Jeugdjournaal meldt dat The Queen blij is met het voorgenomen huwelijk. NRC schrijft dat de wat oudere jongeman sinds hij openlijk verkering heeft, op geen enkel familiefeestje meer mag komen. Ach wat doet het er toe. Het gaat nergens over. Net als bij dat Konigshuis van ons. Ongetwijfeld lieve mensen, allemaal. Maar met dat aangeboren superioriteitsgevoel kan en wil ik niks. Maar toch: Charles, nu vast: veel geluk toegewenst met je Camilla. Maak er iets moois van samen !

een reactie

09 02 05 - 19:40Niksismeerwathetwas...kgeleuvdakoudwor

Moest even de zinnen verzetten vanwege veel zware beslissingen. Dus: carnaval. Naar de plek waar ik jarenlang de mooiste carnavalsmomenten heb beleefd: Lind. "Leende" voor niet kenners, inmiddels "Heeze-Leende". Alleen dat al. Twee rivaliserende dorpen die plotseling één zijn. Vroeger, ver terug in de vorige eeuw, was het hele dorp op carnavalsdinsdag afgesloten voor alle verkeer, zo druk was 't. Nu kon ik bijna aan de bar van "De Scheuter" mijn auto parkeren. Niksismeerwathetwas. Kgeleufdakoudwor. Hier en daar bekenden gezien, die waren allemaal ouder geworden. Het lieve mooie jonge spul (M/V) blijken allemaal de kinderen te zijn van de mensen met wie ik me daar in carnaval onderdompelde. Ik hoor je denken: dat moet een drama geweest zijn voor 'm. Neen hoor, met een paar oude -eeuwige- vrienden was het net alsof ik niet was weggeweest. En, dat blijft, ik geniet van blije mensen. Of ze nou van mijn generatie zijn, of van de vorige en/of de volgende...

reageer

06 02 05 - 21:52Chef Carnaval

Ik heb veel collega's. Ik heb ook vrij veel collega's van wie ik eigenlijk best wel een beetje houd. Eentje is onze Chef Carnaval. Ik noem geen namen hier. Maar ik het over een collega met wie ik samen in 1976 bij Omroep Brabant begon. Ik heb tussendoor andere dingen gedaan, hij is gewoon gebleven. En maakt zich nu sterk voor de dingen die Brabanders aan Brabanders in Brabant binden. Worstebroodjes bijvoorbeeld en Knotskrakers (het beste carnavalslied) en Dweilradio (vier dagen lang carnavalsradio).  Eergisteren, gisteren en vandaag kwam ik hem tegen in zijn eigen outfit, met vlecht. En steeds opnieuw enthousiast aan het werk. Superprofessioneel ("doe mij maar cola-light want ik werk") met het juiste gevoel en de juiste toon op het juiste moment. Ooit moet hij standbeeld krijgen....

twee reacties

06 02 05 - 11:35Terug in de tijd

In de jaren zeventig, ik was jong en had al besloten dat ik de journalistiek in wilde, heeft een grote zaak mij ademloos beziggehouden: The Watergate Affaire. Voor de jongere lezers: Er was een een Amerikaanse president die dacht dat hij...ach, zoek het trouwens zelf maar op op internet of zo. Ik heb destijds de hele kwestie gevolgd en er zo ongeveer alles over gelezen wat er over geschreven werd. Met natuurlijk Bernstein en Woodward, journalisten van The Washington Post, als De Grote Helden. Het is een droom gebleven: zo'n grote scoop, het is me (nog) niet gelukt. Waarom schrijf ik dit op? Omdat de heren B&W hun archief openbaar hebben gemaakt, via een universiteit in Texas. En die heeft een heleboel op het internet gezet. Klik maar een hier. Het enige wat ze nog niet onthuld hebben, is de identiteit van Deep Throat, hun geheime tipgever. Dat doen ze pas als-ie dood is. Ze hebben nu al gezegd dat de wereld verbaasd zal zijn als bekend wordt wie het is.....Op de site zijn allerlei orginele aantekeningen te vinden, zoals dit eerste briefje na een tip over de inbraak in het hoofdkwarier van de Democraten:

Al Lewis report

drie reacties

05 02 05 - 20:53Fans

"Drie uurkes veuraf" is zolangzamerhand een niet meer weg te denken traditie met carnaval, bij Omroep Brabant. Met veel artiesten, sommige wisselende kwaliteit. En vooral veel vrolijke mensen die op vrijdagmiddag eigenlijk een voorzichtige start maken. Voor de kenners natuurlijk pure heiligschennis, want carnaval begint eigenlijk pas op zaterdag. Maar vooruit. Ik was erbij, gisteren. Sprak veel mensen. Onder meer drie vrouwen op gevorderde leeftijd. "Wie bende gij ?" luidde de vraag. Naar waarheid was het antwoord: "Lout Donders".  De reactie: "Aououaoaoaw, witte gij da'k nog elken dag nar oe luister op radio brabant, ben blij da ik nou 's zie hoegederuitziet......" Op de jaarlijkse eenmalige presentatiekans met carnaval na, is het vijftien jaar geleden dat ik voor het laatst op de radio was....tja..... "Fijn om te horen mevrouw....kom we vatten 't nog een...."

twee reacties

02 02 05 - 15:02Eindelijk compact, nu de bierdoppen nog...

Al mijn hele leven, nou ja bijna mijn hele leven, vraag ik mij twee dingen af: waarom zijn de kranten zo groot in Nederland en waarom hebben bierflesjes geen schroefdoppen ? In mijn krantentijd heb ik daar verschillende keren over geschreven, elke keer als ik weer eens in een buitenland was geweest, waar ik makkelijk bierflesjes openkreeg en met één hand de krant kon lezen. Achterlijk land, wij.

In de bierdoppen zit nog steeds geen beweging, althans ik heb op dat gebied niks waargenomen. Maar in de kranten wel. Het Parool doet het al een poosje op halfformaat en is daardoor alleen maar leuker geworden. En morgen -spannend- gaat de beste krant van Nederland over op "compact". Trouw noemt zichzelf "misschien wel de beste krant van Nederland", maar dat misschien mag er van mij vanaf. Komop jongens en meisjes van Trouw: als je de beste bent, moet je dat vooral ook zelf roepen!

Morgen gaat dus de beste krant van Nederland over op het beste formaat dat een krant kan hebben. Ik hoop zò dat het een succes wordt, want het is voor Trouw erop of eronder. De geldwolven van PCM draaien elke krant onverbiddeloos de nek om als-ie niet rendeert en Trouw zit al erg lang in de gevarenzône. Vandaag hangt een gewaagde reclame van Trouw in Amsterdam. Voor de jongeren: in 1967 zat een dame (Phil Bloom) op de televisie (VPRO) een krant te lezen. Op een bepaald moment liet ze de krant zakken en zat ze daar helemaal bloot. De krant was Trouw (christelijker kon toen niet). Ik was 13 en keek mijn ogen uit...

een reactie