Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

31 10 04 - 15:21Daylight Saving Time

Rzies dat ik erover gehad heb. Moet-ie nou vooruit of achteruit? En de eerste keer (ja dat heb ik nog meegemaakt) ging ik 's nachts om drie uur mijn bed uit om alle klokken te verzetten, want dat was le moment suprme. Die eerste keer had ik ze trouwens wel allemaal vooruit gezet in plaats van achteruit. Of andersom. Mijn lief doet dat anders. Die laat de klok in haar Twingo gewoon staan. Op een bepaald moment staat-ie vanzelf weer goed en dan weer even verkeerd. Las vanmorgen op mijn PDA dat dat in Engelstalige landen "Daylight Saving Time" heet.  Wist ik niet.

een reactie

31 10 04 - 07:29Nazi-praktijken

Het stukje ligt al een paar dagen hier naast me. Uit de NRC: "Vaticaan: in AZG 'nazi-praktijken'". Wat is er aan de hand? In het AZG hebben (natuurlijk na veel wikken en wegen) een protocol gemaakt over levensbeindiging bij ongeneeslijk zieke kinderen van onder de twaalf jaar. Ga d'r maar aan staan. Ik wil niet proberen me er iets bij voor te stellen. Volgens de krant is het inmiddels drie keer gebeurd (sinds dat protocol er is) dat de levens van zulke kinderen op verzoek beindigd zijn. Als dat geen drama's zijn.... En wat zegt L'Osservatore Romano, het lijfblad en de spreekbuis van de Paus daar dan wel niet over?  "Nazi-praktijken..."  Het ziekenhuis is woedend. Lijkt me terecht. Moet je dan het leven van dood- en doodzieke kinderen, van wie je weet dat het alleen maar erger zal worden en dat ze toch doodgaan, rekken tot ze er -letterlijk- bij neer vallen. Onbenullen zijn het daar in Rome. Niet meer van deze tijd.

een reactie

29 10 04 - 22:47Waar ?

We leven in een uniek land. Want, zeg nou zelf, waar elders op de wereld valt een minister (Brinkhorst) uit, vanwege een botsing op de fiets ? Waar elders op de wereld valt de minister-president uit vanwege gepeuter aan zijn voet ? JP is herrezen. Ik zag 'm op een krantenfoto aan het bier in het regeringsvliegtuig. Onderweg om het e.e.a. in Europa te redden, in Rome. Zijn vliegtuig moet zo ongeveer dat van Arafat gekruist hebben. Wat er toch allemaal gebeurt op een gewone vrijdag....

een reactie

29 10 04 - 11:49Met dank

Hij was er weer. Of zijn vriend. Of zijn broer. Mijn vriend de auto-inbreker. De vorige keer sloeg-ie n ruit in en nam m'n radio mee. Nu dacht-ie waarschijnlijk: h, die meneer heeft een nieuwe autoradio, dus het frontje zal ook wel ergens in de auto liggen. Alles doorzocht, helaas. Zelfs Donders stoot zich geen zoveelste keer aan dezelfde inbreker. En toen werd-ie boos en sloeg nog een ruit in. Dank, beste vriend. Wat een zooi.

een reactie

26 10 04 - 22:57Vervreemden

Hoe snel je toch (ook maar even) kunt vervreemden. Twee weken in een ander land, een andere stad, een ander huis, andere omgeving, andere gewoonten. Hoe snel neem je ze over. Twee weken lang in een stevig ritme in de schoolbanken. De pauze deed me aan vroeger denken. Toen zaten we ook al twintig minuten voor het begin van die pauze in onze banken te draaien. Maar we kregen ook nu geen seconde cadeau. Er was een heuse bel die de pauze inluidde. We stoven naar buiten naar Bar Rosa, waar we bij een enigszins chagrijnige man eerst moesten betalen voor onze caff. Dat moet altijd in Itali: eerst betalen en dan met je bonnetje naar de bar om te bestellen. Ze kijken nooit op het bonnetje. Da's alleen maar voor de belasting. Als je naar buiten gaat en de Guardia di Finanza vraagt om het bonnetje en je kunt het niet laten zien, krijg je een boete en de bar-baas ook. Vandaag heb ik uit al mijn zakken nog verfrommelde bonnetjes gehaald. De meesten waren van Bar Rosa, relikwien van de ochtendpauze.

reageer

09 10 04 - 07:24Toegift: Lekker Ph....

Voor ik wegben, een toegift.

"Met de Slegte..."

"Dag mevrouw, u spreekt met uitgeverij Querido. Klopt het dat u nog honderden exemplaren van "De kinderen van de dood" hebt?

"Klopt, die hebben we maanden geleden voor een prikje van jullie overgenomen, omdat jullie ze aan de straatstenen niet kwijt konden...waarom vraagt u dat eigenlijk ?"

"Eh....zouden we ze kunnen terugkopen, voor een iets hoger bedrag....?"

"Ogenblikje" (gefluister: Van wie is De kinderen van de dood? Wie? Elfrida Jelinek? Nooit van gehoord. Wat? Nobelprijs...?) Dag mevrouw, daar ben ik weer. Nee u kunt ze niet terugkopen. Als we ze nog kunnen vinden, leggen we ze vanaf vandaag op de toonbank, voor 7,99...."

"Ook niet als we jullie het dubbele betalen van wat jullie ons hebben betaald...?"

"Neen..."

Lekker ph.

"Met Don...."

"Met Gerrit Zalm hier. Zijn jullie daar bij het planbureau helemaal belazerd...wil je je baan soms kwijt of een halvering van je budget?"

"Eh...."

"Jullie zetten ons mooi te kakken met dat doorrekenverhaal over de afschaffing van vut en zo. We staan voor joker..."

"Eh...misschien hadden we het iets anders moeten presenteren..."

"Anders presenteren? Je had het niet moeten onderzoeken of onder de pet moeten houden..."

"Ok, het ware beter geweest als we dat anders hadden gedaan, maar de cijfers en de conclusies kloppen wl!"

Lekker ph.

reageer

06 10 04 - 20:21Taart en ondergoed

Ze waren schoon, want net gewassen. En groot waren ze ook. Aandoenlijk. Was vandaag in Breda. Na een goed gesprek en een lunch bij Dante op de Grote Markt, even slenteren langs wat winkels. Taart en koffie bij Heerlijk & Heerlijk. Wat een naam voor een ouderwetse tearoom, hartje stad met het mooiste gebak en de liefste oude dames. En espresso en n capucino bestelden we. De kleine oude dame achter de koek- en taart- en bonbongevulde vitrine keek ons lief aan: "Espresso zijn toch die kleintjes h?" Zo is het. We gingen nog even naar buiten om in de etalage het gebak te bekijken. Van binnenuit expliceerde de kleine oude dame tot in de kleinste details wat daar allemaal voor lekkers lag. Zelfs Bossche Bollen, maar die eet een beetje Brabander niet in Breda. Twee mooie taartpunten werden de onzen, samen met een espresso en een capucino. We zaten aan een klein hoektafeltje, ons gesprek ging verder, over het leven, het vak, de taal, de toekomst, het nu, het later. Even dwaalden mijn ogen af naar de kleine oude dame achter de koek- en taart- en bonbongevulde vitrine......het is niet waar ! Het is wel waar, ze stond haar vers gewassen onderbroeken stuk-voor-stuk keurig netjes op te vouwen. Onverstoord. Achter de toonbank. Tussen de taartjes. Volgens mij rook ik de wasverzachter. Ze deed het met net zoveel liefde en routine waarmee ze onze taartpunten aanprees. Ergens anders zou je denken: waar ben ik nu aangeland. Maar bij Heerlijk & Heerlijk vonden we het alleen maar heerlijk, zelfs het vouwen der onderbroeken. Ga d'r maar eens langs: Veemarkstraat 27 in Breda.

reageer

05 10 04 - 19:53De Hulk en Lassie

De Hulk komt naar Berkel-Enschot. Wie? De Hulk!! Redactievergadering. Welke Hulk? Die groene ? Ja, alleen is-ie in het echt niet groen. Hoezo die groene? Is die witte dan niet dezelfde als die groene ? Zijn dat echt twee verschillende mensen? Ik sta thuis voor de spiegel en dan springen ook de knoopjes van mijn overhemd, maar een beetje lager dan bij de Hulk, zegt een lieve collega. Dus dat zijn twee mensen? De groene spierbundel en de witte "spargeltarzan" (vergeef me dit germanisme, maar ik vind het zo'n mooi woord: spargeltarzan, voor de niet taalvirtuozen: spargel=asperge en tarzan=tarzan). Gh, twee mensen. Een illusie aan diggelen. Ja, maar Lassie waren ook zeven honden...... h? Echt waar? Dadelijk vertellen ze ook nog dat Hos van Bonanza eigenlijk Little Joe was en dat Ivanhoe......ik wil het niet weten. De Hulk komt naar Berkel-Enschot. Dat is het nieuws, niet kapot nuanceren.

twee reacties

04 10 04 - 21:07Hartenvrouw

Nannie woont bij ons in de buurt. We zien haar weleens op feestjes. Ze opent half oktober een zaak in Tilburg. Alleen de naam al: "Hartenvrouw". Ze gaat daar de betere gebruikte kleding verkopen. Wie kent het niet: je koopt wat duurs en moois, je hebt het drie keer aan en het blijft daarna in de kast hangen. Bij Hartenvrouw lever je die kleren in. Naar verwachting komen er dan andere vrouwen die die mooie stukken kopen. Ik dacht, dat kun je dan ook met mannenmode doen (niet dat ik aan mannenmode doe trouwens). Maar dat is niet zo. Mannen kopen kleren, soms ook dure dingen. Maar die denken er niet over na dat het op een bepaald moment niet meer zo past of lekker zit of niet meer staat of 'uit' is. Mannen dragen het gewoon af, want: "ik heb er voor betaald"....dus een mannelijke versie van Hartenvrouw is gedoemd te mislukken. Wij kennen het begrip "miskoop" niet zo goed, net zo min als "spijt van een aankoop". Toch ?

Ok, Nannie, je mag even reclame maken:

Hartenvrouw is een kledingzaak voor inbreng en verkoop van best second fashion:
eigentijdse, (niet of nauwelijks) gedragen kleding voor de modebewuste vrouw; smetteloze kwaliteitskleding van alle betere merken.

Bij ons vindt u merken als Part Two, Mexx, Cora Kemperman, Kenzo, DonnaKaran, Diesel, Indian Rose, Dries van Noten en veel andere interessante merkkleding.

Met een ruime keus uit trendy en sportief, zakelijk en chic, avond- en feestkleding.

In alle maten en voor alle leeftijden.

reageer

03 10 04 - 14:47Vrouwen

"Als ze onder de vijftien en boven de vijftig zijn, dansen ze alleen nog maar met elkaar, vrouwen..." bespiegelde een buurman, terwijl we -samen op een feest, met ieder een pilsje in de hand- het gedoe op de dansvloer aan een analyse onderwierpen....

twee reacties

02 10 04 - 09:08No demo

Nog even gedacht dat ik toch maar naar Amsterdam zou gaan. Demonstreren. Niet zozeer tegen delen van het pakket maatregelen van deze regering, maar meer om mijn boosheid tegen de algemene afbraak de ruimte te geven. De algemene afbraak waar mensen die toch al weinig hebben het grootste slachtoffer van worden. Ik heb maar liefst twee treinkaartjes van de vakbond gekregen. Verf en kwast lagen al klaar voor een spandoek. Het idee voor de tekst was er al: "Ik wens dit kabinet beterschap!" O.k, kauw er maar even op. Maar ik ga niet. Nu de verf en kwasten toch tevoorschijn zijn gehaald, kan ik net zo goed twee wandjes verven. We moeten even een proefrit maken in een Twingo (niet dat we er een gaan kopen, maar we maken kans op een luxe weekeinde Parijs), we moeten boodschappen doen, naar het voetballen van Were Di C2 tegen Jong Brabant, naar twee verjaardagen.......kortom geen tijd voor Amsterdam. Smoesjes Donders !! Als je echt zou willen........

reageer