Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

29 04 05 - 16:00Out of office

De mooiste functie die Bille Gates in zijn Outlook heeft gestopt is de "Afwezigheidsassistent". Vooral het veld waarin je moet invullen dat je aan- dan wel afwezig bent. Ben even weg. Geniet maar even van deze foto die hoogzwanger is van de symboliek. Iedereen kan het zijn of het hare in vinden. Vorig jaar gemaakt in Napels.

reageer

26 04 05 - 23:15Meevaller

Let op ! Ik ga iets voorspellen. Over een paar maanden kraait Zalm -die engerd van de VVD die 's lands schatkist beheert- dat hij een meevaller heeft. Volg de media maar: Nuon-baas ziet af van zijn bonus, Essent-baa idem, Laurus-bazen van hetzelfde laken een pak. Ikzelf zat ook in die richting te denken, alleen heb ik geen bonussen in het vooruitzicht, dus dat schiet niet op. Het kan ook geheel en al anders lopen: Zalm heeft een probleem, want die bonussen zijn waarschijnlijk bruto en nu mist-ie de belastingafdrachten. Dus eigenlijk moeten al die mensen met hun topsalarissen ng hogere bonussen krijgen, dan betalen ze meer belasting. Toch ?

twee reacties

24 04 05 - 21:44En nu? PSV of Willem ll ?

Ik ben opgevoed door een PSV-vader. Mocht van tijd tot tijd mee naar de Mathildelaan, toen de eretribune ongeveer rijkte tot de huidige eerste twintig rijen. Althans in mijn herinnering. Mijn vader had PSV bloed. Op de tribune zat hij vele jarenlang tussen dezelfde mensen die elkaar alleen maar van die ene zondag -voetballen was toen nog alleen op zondag- in de twee weken kenden. Als ze elkaar in de stad tegenkwamen wisten ze bij God niet wie ze waren: "Waar ken ik die man toch van....?". Ik heb het ook wel in bloed zitten, maar minder. Mijn zoon heeft het stokje van zijn opa overgenomen: PSV-supporter in hart-en-nieren. Vindt het ook niet meer dan normaal dat hij vandaag de hele dag door deze en gene is gefeliciteerd met het kampioenschap. Maar wat moeten we nu op 29 mei, als de bekerfinale PSV-Willem ll gespeeld wordt? Want voor Willem ll hebben we ook een zwak. Mij huisanalist: "Als Willem ll tegen een andere club speelt ben ik voor Willem ll ("Bloed, zweet en goale..."). Als Willem ll en PSV tegen elkaar spelen ben ik voor PSV, alleen als Willem ll beter speelt, maar dat gebeurt niet, ben ik voor Willem ll." Zo kan ik het ook.

reageer

23 04 05 - 21:36Stranders

Nog een paar nachtjes slapen en 'Stranders' is een feit. Stranders: de Brabantse Kust. Langgeleden maakten mensen bij Omroep Brabant een historische fout. Twee gebouwen in Eindhoven was veel van het goeie en dus moest er n gebouw komen. En dat kwam te liggen tussen een magneetfabriek, Ikea, de destructor en een bedrijf dat chemisch afval verwerkt. En dat allemaal op een flitsend industrieterrein. De culinaire maat in de directe omgeving wordt bepaald door Burger King en de eeuwige zalm van Ikea, die naar meubels smaakt. In de verste verte geen kroeg te vinden en dat is de dood in de pot voor een journalistiek bedrijf. Journalisten horen in de kroeg! Punt uit. Maar er gloort licht: Stranders gaat bijna open. Stranders is een "sfeervolle hotspot aan het water, met lounge-terras en strandpaviljoen. Direct bij ons om de hoek, aan Aquabest. Lunchen aan de waterkant, of even wat drinken aan het eind van de dag. Geopend van 11.00 tot 23.00. Waarom ik hier reclame maak ? Allereerst omdat ik blij ben dat er iets kroegachtigs in de buurt komt, maar vooral ook omdat Strranders van een goede vriend en buurtgenoot is en ik graag wil dat het een succes wordt. Dus: op naar Stranders ! Zondag 8 mei is de opening voor het publiek.

een reactie

22 04 05 - 22:15Wereldband

Gh. Zit je zomaar op een doordeweekse donderdag in het theater van het altijd dynamische Drunen met een kruising van collega en vriendin bij een voorstelling van een orkest dat we beide niet kennen, maar waarover een andere -door mij zeer gewaardeerde en gerespecteerde- weblogster ooit z enthousiast schreef dat meteen twee kaartjes bestelde. We zaten daar dus. En het begon. En we keken elkaar niet aan, want dit was niks. Dat kn toch eigenlijk niet, die collega die het gerecommendeerd had is niet de eerste de beste. We keken elkaar aan, het was nog steeds niks en het werd steeds meer niks. Drunen amuseerde zich overigens wel, dus lag het aan ons. En toen plots sprong er een vonk van het podium naar die twee kritische bezoekers. En toen kwam het toch nog goed: zes werkelijk virtuoze muzikanten die een scala van muzieksoorten afwerken en daar tussendoor -wat teveel mini-en-max-achtige grappen uithalen. Maar als je grappen kunt maken terwijl je heel goed muziek maakt, dan ben je goed. Mini (van mini en maxi dus) was de regisseur, hij drukte iets teveel zijn stempel op het program. Maar het was uiteindelijk "best leuk". Voor wie nog wil: vanavond nog in Oldenzaal.

reageer

20 04 05 - 07:51Benedictus

Al weet ik hoe lang ligt op mijn bureau en/of naast mijn bed "Een levensregel voor beginners" van Wil Derkse. Bendictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven. Je leest dat als lectio divina. Dat wil zeggen dat je zorgvuldig leest en op het moment dat je iets voedzaams in hetgeen je leest tegenkomt, stop je. Zodat dat wat je gelezen hebt de tijd en de ruimte krijgt op op je in te werken. Het is mijn bijbeltje. Vanmorgen heb ik er weer even in gelezen, voordat ik mijn knop om zet om naar een heidag te gaan waar we het over imago van ons bedrijf gaan hebben. Interessant dat mijn Benededictijnse bijbel dezelfde naam draagt als de nieuwe paus. Ratzinger. Een aartsconservatief. Tegen feminisme (dat kan ik nog billijken), maar ook tegen een heleboel andere dingen van de mensen van deze tijd. De heren kardinalen geven een signaal af: jullie gelovigen kunnen ons wat, het moet blijven zoals het is. De RK-kerk kan niet met de winden van tijd en maatschappij meewaaien....

reageer

17 04 05 - 20:46Tante Ans (99)

Ze is bijna honderd. Tante Ans. Ze woont negen hoog in Tuindorp in Utrecht, met blik op de stad en de Dom: "Ik heb geen gordijnen, zodat ik de hele dag en avond naar de levende stad kan kijken...". Ze had twee Eindhovense neefjes die, toen ze 8 en 12 waren werden omgebracht in een school aan de rand van Hamburg. Met twintig andere Joodse kinderen hoorden de twee neefjes van tante Ans tot een groepje dat gebruikt werd voor onzinnige, overbodige en vooral onmenselijke medische experimenten, door een Nazi-arts. Ze werden vermoord toen de deur naar de bevrijding op een kier stond. Het is het verhaal van de "Kinder vom Bulenhuserdamm" dat zich als een rode draad door mijn leven beweegt. Tante Ans hoorde ergens in de zeventiger jaren pas dat haar lievelingsneefjes echt nooit meer terug zouden komen. Ze dacht toen nog dat ze in Rusland leefden. Komende week is het zestig jaar geleden en dat wordt in Eindhoven en in Hamburg herdacht. Tante Ans zal erbij zijn in Eindhoven, zei ze me. Ik heb -met onze cameraman Leon- een uur met haar gesproken. Herinneringen opgehaald, teruggeblikt, waarneming vastgelegd in het hier en nu. Ze had het af en toe moeilijk, verdomde moeilijk. Ik ook, want het is een onvoorstelbaar verhaal. Maar we hebben het tot een goed einde gebracht. Haar verhaal is vastgelegd. Veel is me bijgebleven en zal me bij blijven. Bijvoorbeeld: "Ik denk elke dag nog een keer aan de kinderen, letterlijk, als ik 's morgens voor de spiegel sta. Maar dat is ook moeilijk, want ze zouden nu allebei rond de zeventig zijn...." Haar neefjes, haar lievelingsneefjes.

reageer

16 04 05 - 08:31Kiezen, niet kiezen

Het leven is kiezen, luidt het adagium. Klopt soms niet, soms hb je geen keuze of valt er niet te kiezen omdat anderen dat voor je doen. Weblog schrijven is ook kiezen: waar wil k het vandaag over hebben? Dat lukt deze keer ook niet, want weinig tijd vanwege de verjaardag van degene die mij het allerdierbaarste is: mijn zoon. En zeg nou zelf, als jij moest kiezen uit al de onderwerpen van deze dagen:

+ Tapegate: Justitie en politie zetten op mijn werk de tent op zijn kop, op zoek naar banden. De interne saamhorigheid heeft er in elk geval een turbo-shot door gekregen.

+ Leuke buren die een stapel VHS-jes op de vensterbank hebben liggen met een briefje "Ruw" erop.

+ Lezers van het Brabants Dagblad die (56%) vinden dat we in zulke gevallen materiaal moeten afgeven, als het er zou zijn.

+ Een prachtmiddag bij een bijna 100-jarige vrouw in Utrecht die ik mocht interviewen. Het gesprek begon -stel je voor- met haar herinneringen aan een schuddend bed tijdens.....de eerste wereldoorlog.

+ Staatsecretaris Cees v.d. Knaap van Defensie wil dat ministers en staatssecretarissen voortaan weer met 'excellentie' worden aangesproken. Kijk dt is tenminste een standpunt en getuigt ook van realiteitszin, want 'excellent' staat voor uitmuntend. En je kunt veel van ons kabinet zeggen, maar....

een reactie

14 04 05 - 18:52Pers/Justitie/Politie

Het is altijd een leuke combinatie: pers, politie, justitie. De afgelopen dagen veel gedoe omdat justitie bij Omroep Brabant bandjes wilde halen die niet waren uitgezonden. En die geven we nu eenmaal nooit uit handen. Punt uit. Veel aan de telefoon gezeten vandaag: media, collega's, vakbonden en met collega's gesproken die wel erg stevig door de autoriteiten werden aangepakt. Hier en daar werd het ervaren als pure intimidatie. De mooiste reactie kreeg ik via mijn handy toen ik thuis voor de deur stond. Zomar een luisteraar/kijker: "Meneer Donders, ik heb respect voor jullie standvastigheid. Hou vol!! Laat je niet kisten. Rug rechthouden." Dat zijn de mooiste. Ik hem beloofd dat we met zijn alle onze ruggen recht houden.

Over de hufterigheid en horgerigheid waarmee sommige justitie-mensen mijn collega's hebben benaderd, wil ik het hier niet hebben. Ik was er niet bij, maar -naar wat ik hoorde- moeten ze vrij grof geweest zijn. Dat betekent dus dat ze hun "ik doe ook maar gewoon mijn werk" niet kunnen scheiden van hun eigen egootjes. Daar zijn cursussen voor heren.

reageer

12 04 05 - 19:01Lente

De magnolia bij de achterburen heeft zijn jaarlijkse kunstje er al weer opzitten, het vroege witrose lentevuur van de bloesems is al weer gedoofd. Twee eksters zijn als ware bouwvakkers in een jonge boom bij mijn werk hun nest aan het bouwen. Twee kraaien doen hetzelfde in de schoorsteen van ons afzuigkap. De Catalpa's (ambtenarenboom) in onze tuin geven met enige schroom het begin van nieuw leven bloot. De rozen zijn al wat verder op scheut. De tulpen in de potten laten zien hoe mooi paars kan zijn. De lavendel loopt zich warm om lekker geurtjes af te geven. De koolmeesjes in ons hangkastje heb ik al dagen niet meer gezien, nadat ze eerst twee weken af- en aanvlogen. Het nest zal wel klaar zijn, de eitjes kunnen komen. De plataan staat op het punt om de blaadjes open te vouwen. De trompetplant idem, net als de kiwi en de wingerd. Wat moet ik nog schrijven ?

reageer

10 04 05 - 08:11Voldoening

Wie een gezond stel hersens heeft, moet zich -vind ik- buiten werk en zo, inspannen voor iets waar (een stukje van) de wereld beter van wordt. Ik ben al jaren actief in het bestuur van de Vrienden van Nationaal Monument Kamp Vught. Een gemleerde groep van ruim zevenhonderd mensen. Gemleerd: ex-gevangenen, kinderen van ex-gevangenen, zomaar belangstellenden en nog veel meer. Een keer per jaar komen ze bijelkaar en dat was gisteren in Vught. We draaien elke keer een programma in elkaar.

Ik mocht dit keer een stel uit Sleeuwijk voor de zaal interviewen. Hij: 85, zij 81, beide zaten in het verzet. Hij heeft in Vught en in Duitsland gevangen gezeten en is door ongelofelijk veel geluk heel teruggekomen. De mooiste zin: "We marcheerden met een grote groep -goed bewaakt- naar een volgend kamp. We liepen ergens achteraan. Ik zei tegen een maatje: we kunnen twee dingen doen: meelopen, dan gaan we ons einde tegemoet. Of, nu uit de rij weglopen. Als we dat doen hebben we twee kansen: ze schieten ons dood of we zijn vrij." En dus stapten ze uit de rij en ontdekten ze een paar minuten later, toen ze zich verstopt hadden in een schuttersputje, dat ze vrij waren. Ze werden gevonden door een Poolse militair, die hen onderbracht bij een Duits gezin, als onderduikers. En daar bleven ze tot het eind van de oorlog.

"Voldoening" staat boven dit stukje. Waarom? Omdat na ons gesprek van een half uur een vrouw naar me toe kwam. Haar moeder is destijds omgekomen bij het bunkerdrama en dochterlief heeft nauwelijks informatie over haar moeder. Gaandeweg het gesprek dat ik met de man uit Sleeuwijk had, kwam ze tot de ontdekking dat hij deel uitmaakte van de groep waar haar moeder ook toe hoorde. En mijn Sleeuwijkse vriend had nog stukken en vooral herinneringen aan die vrouw. Toen ik wegging zaten de twee in een gespannen gesprek. Ze schoot me nog even snel aan: Ik ben diep geschokt en ontzettend blij, eindelijk heb ik iemand gevonden die me wat mee kan vertellen over mijn moeder hier in Vught. Voldoening ja, omdat ik eraan kon bijdragen dat ze nu zijn samengebracht na zestig jaar. Dat doet goed.

een reactie

09 04 05 - 08:29Yes !

De leukste onderzoeken zijn die, die bevestigen wat je zelf graag wil horen en lezen. Bingo vandaag. Uit onderzoek (een groot onderzoek) blijkt dat mensen die zich voeden en laven volgens de Kretensische gewoonten, het langst leven. Snel even naar het lijstje gekeken. Veel groente en fruit (dat zou wel wat meer mogen bij mij), niet veel rood vlees (zit op peil), regelmatig vis (zit wel goed), matige zuivel (is in orde), plantaardige olin en vetten (gebruik al jaren alleen maar olijfolie bij het koken en bakken) n redelijk wat wijn. Bier mag ook. Dat zit dus wel goed. Ik ga verder op de ingeslagen weg en word dus heel oud. Dat geeft een mens weer moed op zo'n zonnige doordeweekse zaterdag.

een reactie

08 04 05 - 22:25Ranzigheid ten top

Getverdegedver. SBS6. Probleemwijken. Uitzending gisteravond. Mensen in een volkswijk in Den Bosch. Een wijk met mooie en ook veel minder mooie kanten (ik weet dat, want ik was er verschillende keren). SBS6 stuurt een verslaggeefster met de opdracht om vooral niet de diepte in te gaan en om de ellendigste gevallen te portretteren of liever: te laten leeglopen. Gevolg: herrie in de wijk, omdat een bewoner voor de camera vertelde dat hij ooit niet van zijn stiefdochtertje van acht kon afblijven. In die wijken is alles toegestaan, behalve aan kindertjes komen. En dus vloog gisteravond de vlam in de pan. En wat zegt SBS6?? Dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de effecten van hun programma's. Dankjedekoekkoek ! Da's makkelijk ! En een woordvoerder zei ook nog dat zulke dingen in zijn wijk niet gebeuren. Hij zal wel niet een een sociaal zwakke wijk wonen. Ranzigheid ten top. Ondoordacht. Goedkoop winbejag. Nog meer ?

een reactie

07 04 05 - 22:42Dank aan Bernhard

NRC opende vandaag prominent dat het in 2006 wat beter gaat. Er komt wat lucht voor de mensen in in dit koude land. Voor iedereen. Iemand van die krant heeft beslag gelegd op vertrouwelijke stukken. En ding intrigeert me. De kwaliteitskrant noemt als n van de meevallers het verscheiden van Prins Bernhard. Dat scheelt de staatskas 600.000 per jaar. Daar heeft een electriciteitsbedrijf nog niet eens een directeur voor.

reageer

06 04 05 - 12:08Dood

Gh, nou die Rainier ook al. Zouden Charles en Dian....eh...Camilla hun huwelijk ng een dag uitstellen? Want driekwart van die meute die bij de begrafenis van JPll is, moet de volgende dag natuurlijk ook bij Rainier zijn. Toch? Zeker die mannen van Koninlijke Bloede, want velen van hen hebben ooit iets gehad met zijn dochters, of hoopten daarop. Ik was daar vroeger altijd helemaal weg van die twee en probeerde dan te dromen dat ik met n van hen het leven deelde. Op hl vrijmoedige momenten probeerde ik zelfs een droom af te dwingen waarin n van hen (Stephanie of Caroline, wie maakte niet zo uit) mij vroeg of ik mijn leven met een van hn zou willen delen. Maar het werden niet eens echte dromen, de verzonnen start was mooi, maar het liep nooit verder door. Ken je dat? En ook in het echte leven hebben onze paden elkaar nooit gekruisd. Maar goed ook waarschijnlijk, blijft er nog wat mystieks hangen en wie weet hoe het gelopen zou zijn, want zij verslijten meer mannen in n leven dan ik schoenen. Klopt die zin ?

reageer

03 04 05 - 20:48JP II

De Paus is dood. Drie keer op het hoofd tikken met de zilveren hamer door de camerlengo (de Brown-lezers kennen dit ritueel) bracht geen sjoege meer, net als het apparaat dat de hartslag moet meten. Op Rai Uno praten ze al vierentwintig uur aan n stuk, de ene professore volgt de andere dottore op. En ze hebben er allemaal verstand van en een mening over. CNN kan eindelijk het balkonnetje tegenover het Pauselijk paleis, waar ze al jaren voor betalen, optimaal uitnutten. Veel zenders waren vanmorgen al weer vroeg in de weer. Behalve onze eigen trouwe NOS natuurlijk, die had tot 8.00 uur op alle drie de netten tekst-tv. Intussen gaat alles verder. Johannes Paulus ligt inmiddels keurig opgebaard met -volgens mij- nieuwe schoenen aan. En binnen en buiten het Vatikaan is de lobby in volle gang voor een opvolger. En dat gaat er stevig tegenaan, zo heb ik inmiddels wel begrepen...

reageer

02 04 05 - 08:52Paus

Bij elke verhuizing kwam-ie boven water en nu kan ik 'm niet meer vinden. Een gelikte dikke plastic ordner met de letters JP ll erop. Binnenin een berg papier met onder meer de minitieuze draaiboeken van het bezoek van Johannes Paulus ll aan Nederland. Het was in 1985. Ik was radioverslaggever en uitverkoren om dat bezoek mede te verslaan voor de radio. Niets was aan het toeval overgelaten. Dranghekken, veiligheidsmensen, veel politie. Ik was in Den Bosch. Bij een bevriende kroegeigenaar aan de Parade had ik een kamer met uitzicht op de Sint Jan geregeld. Zodat ik boven de drukte uit mijn werk koen doen. Het was een aanfluiting. Katholiek Nederland had blijkbaar andere prioriteiten dan het aanschouwen van de Heilige Vader. Er kwamen nauwelijks mensen op af. De koek en zopie tenten hadden voor niks grote voorraden ingeslagen. De dranghekken stonden vooral zichzelf tegen te houden. Politiemensen stonden met man en macht met hun veters te spelen. Ik herinner me nog dat ik de deceptie live op de radio vertelde. Er kwamen in de studio telefoontjes binnen van boze luisteraars die vonden dat we stemming maakten. Het kan soms verkeren met de Rooms Katholieke kerk en de waarheid, bedacht ik me gisteren nog eens toen ik ergens hoorde dat de Oude Pool nog even een paar bisschopsbenoemingen er door had gejast...wie gelooft dat nou nog ? Laat hem toch met rust die man...

reageer