Archief

Dit is de archiefpagina van DONLOG. Klik hier om naar de homepage te gaan.

27 01 08 - 10:30Heimatklšnge

Hebben wij in het Nederlandse een woord dat één op één hetzelfde betekent als het Duitse "Heimat"? Thuis....nee. Huis....helemaal niet. Roots, ja dat is het, maar dat is geen Nederlands. Wortels dan? Nee, ook weer net niet.
We kwam erop nadat we in Plaza Futura de Zwitserse film Heimatklänge op de namiddag van afgelopen vrijdag. Met twintig mensen in de zaal. Een bijzondere documentaire over mensen, muziek en het leven. Over, jawel, jodelen. Maar dan jodelen als oer communicatiemiddel. Drie portetten van drie fascinerende mensen die in het Zwitserland van nu oude tradities in ere houden met een hedendaags gevoel. Prachtig gedraaid! Prachtige regie in alle simpelheid. De moeite waard, maar hij draait al bijna nergens meer. Ontroerend is een(zang) ontmoeting tussen een van de drie bijzondere hoofdpersonen met een aantal zware bassen in een tent op de steppen van Mongolië.

Heimatklänge

Leuk om een greep te doen uit Duits/Zwitserse recensies (kun je je Duits weer even ophalen):

"Es gibt Musik, Klänge, Töne, die so tief berühren, dass sie einen zum Weinen bringen. Zugleich aber auch trösten, ruhig machen, ein Lächeln hervorbringen, ans Herz gehen. HEIMATKLÄNGE macht den Betrachter und Hörer schwindlig mit diesen Stimmen, seinen Bildern von Himmel und Wolken, Felsen, Flüssen und massiven Gebirgen der Schweizer Alpen. Wo die Menschen rufen, singen, jodeln, juchzen, sich erfreuen am Echo, am Zwiegespräch mit der Natur.
Das ist keine platte Touristen-Folklore. Das ist echtes Gefühl, wahre Kunst. Sehr sehenswert." Tagesspiegel Berlin

"Der Film handelt vom Jodeln. Aber nicht vom Gejuchz aus dem bluemeten Trögli, sondern von einer wilden Tradition und kreativen Weltsprache. Drei Musiker – Sänger, Jodler, Jodelphilosophen eigentlich – beschwören da ihre Geister und Gegenwarten. Sie suchen das Eigene und finden es im Appenzell oder in der Mongolei; und das ist (erlauben wir uns das bisschen Pathos) ein Wunder an Rhythmus, Bildermelodie und unprätentiöser Gescheitheit – Der Film stösst die Tür zu Weltgeschichten auf."
Tages -Anzeiger

"heimatklänge» oder: Jodeln rocks! Es ist ein interessantes Phänomen, dass sich die meisten Schweizer für ihre eigene Volksmusik schämen und statt dessen ihren musikalischen Horizont oftmals mit fremden Klängen aus anderen Kontinenten erweitern. Es ist Schwieterts Verdienst, diesem Phänomen entgegenzuwirken, indem er die Musik der drei Künstler in hervorragender Weise einfängt. So vermag der Film auch musikalisch Interessierte, die mit Jodeln wenig bis nichts am Hut haben, zu begeistern." outnow.ch

"Es ist eine Wonne, Erika Stucky, Noldi Alder und Christian Zehnder zuzusehen, wie sie artikulieren, schreien, phrasieren, wie Geräusch und Klang Mund, Gesicht und Körper einnimmt. Der Film sollte länger sein!"
Kultura -Extra

reageer

19 01 08 - 19:48Dienstmededeling: bananen worden Heren

Ding Dong ! Een dienstmededeling!!
Donlog verwijst -beperkt, want concurrentie- door naar enige interessante andere sites. Eén daarvan was BANANENIJS. Die is verdwenen. Daarvor ijn de plaats is een andere site gekomen, volgens mij met dezelfde creatieve geesten op de achter/voorgrond.
Dames en heren en andere personen!
Ladies & Gentlemen, we are proud to present/Hier zijn ze dan: De Gevulde Heren
Niemand, maar dan ook niemand, weet wie erachter zit.
Maar ik denk dat ik vanavond wel oog-in-oog sta met één van de G.H.

een reactie

18 01 08 - 08:25Eveline H.

Op straat vroeg een (blijkbaar) trouwe Donlog-lezer waarom ik nog niks over Eveline Herfkens heb geschreven. "Is wel echt een kwestie voor jou....." zei mijn fan. Ik keek mijn wenkbrauwen omhoog. 
Ok, ik gebruik mijn blog om me af en toe op te winden over dingen die volgens mij niet deugen. Maar dit? Wat is er nou werkelijk aan de hand?
Een sociaal-democratische Nederlandse dame krijgt een een topbaan bij de VN. In haar functieomschrijving staat dat ze de armoede op de wereld moet bestrijden. Ze krijgt een dijk van een salaris en daarnaast nog een kleine 300.000 euri van de Nederlandse regering zodat ze in Manhattan niet in een appartementje "met uitzicht op een muur" hoeft te wonen. En verder wil ze graag altijd business class blijven vliegen en een speciaal pasje zodat ze zich tussen de zelfbenoemde groten der aarde kan bewegen. Is dat nou alles? Iemand moet zich toch sterk maken voor de armoedebestrijding ?

reageer

16 01 08 - 22:56Stilleven

Kernwapen

Ja, je moet even goed kijken. De afgelopen dagen was ik veel in de bunker onder het Provinciehuis. Een grote oefening met veel militairen, politie, ambtenaren. Grote waterproblemen. Overstromingen. Evacuaties. Rampenzender.
De bunker bestaat uit een flink aantal zaaltjes, met gangetjes. GSM-tjes doen het niet daar. Altijd handig bij een echte ramp.
Ik mocht kijken en een beetje meedoen. Tijdens een rondwandeling kwam ik in een piepklein hokje met een wonderlijke telefooncentrale. Die laat ik nog weleens zien. En met een kastje uit vroeger tijden: Kernwapen, Strijdgas staat boven de vakjes. In die vakjes konden formuliertjes gelegd worden. Wat voor formuliertjes? Waarop stond dat er een kernbom gevallen was en waar, of zoiets. Een oude perforator staat er boven, wellicht om bij meerdere gevallen van "Kernwapens" meerdere formulieren van gaatjes te voorzien en samen te voegen zodat het allemaal wel een beetje bij elkaar blijft.

een reactie

13 01 08 - 16:58Poeh!

Ver van huis

Poeh! Bij de lijstjes van "beste boeken van 2007" kwam ergens "Ver van huis" tegen. Geschreven dor Ishmael Beah. Herinneringen van een kindsoldaat. Ik heb het gekocht en gelezen. Poeh! Er zijn van die dingen die je weet en die je toch ook weer niet weet en vooral ook niet wil geloven. Op de flap: "Oorlog wordt tegenwoordig gevoerd door kinderen die, opgefokt door drugs, met speciaal voor de kinderhand gefabriceerde AK-47's lopen te zwaaien. Wereldwijd zijn meer dan vijftig gewapende conflicten aan de gang, waarbij naar schatting zo'n driehonderdduizend kindsoldaten betrokken zijn."
Ja, je leest het goed. Er zijn dus zieke geesten in de wapenindustrie die het verzinnen om speciaal wapens te maken die door kinderhanden bediend kunnen worden. Om te doden dus. Ishmael is zestien als hij uit de zooi komt. Daarvoor werd hij van vluchtend kind een agressieve kindsoldaat die net zo makkelijk mensen dood schoot als dat hij water kon drinken. Verbijsterend.

een reactie