Peepshow>Kunst??

Ok. Een peepshow is geen kunst dus....

AMSTERDAM - Advocaat-generaal Cees van Ballegooijen, adviseur van de Hoge Raad, meent dat peepshows niet zijn te vergelijken met een normale toneelvoorstelling. De exploitant van peepshow Sexyland op de Amsterdamse Wallen dient derhalve het normale btw-tarief van 19 procent te betalen en niet het lage tarief van 9, zoals het gerechtshof van Amsterdam begin dit jaar bepaalde. In het advies van de advocaat-generaal, donderdag in bredere kring bekendgemaakt door het vakblad Fiscaal up to Date, noemt Van Ballegooijen de peepshow ‘een product van de seksindustrie, aan welke sector de overheid geen subsidies toekent’. Ook al is er een podium waarop iemand een voorstelling geeft aan een betalend publiek, het is volgens hem geen culturele prestatie, zoals ‘muziek- en toneeluitvoeringen, daaronder begrepen opera’s, operettes, dansen, pantomimes, revues, musicals, cabarets alsmede lezingen’.

Ik geloof dat ik hier moet ingrijpen.

In mijn uitermate gevarieerde kennissenkring bevindt zich iemand die de kost verdient met seks. Jazeker. 
Eerst als prostituee in Eindhoven. Later promotie gemaakt naar de Wallen in Amsterdam.
Als het, vanwege het seizoen wat minder was -want die ellende hebben ze ook in die sector, net als boeren en middenstanders- deed ze peepshows. Want de schoorsteen moet wel roken.
Peepshow: alleen, op zo'n draaiend vloertje waar de cliëntele dan met behulp van een muntje een gordijntje kon laten opengaan om te kijken. Beetje friemelen, beetje hijgen. Muntje op, tijd voorbij, gordijntje -tergend langzaam- dicht. Dus nog een muntje erbij, want daar gaat het om.

Achter zo'n vloertje is een ruimte waar je blik hebt op wat er gebeurt en waar je ook die kijkende koppies ziet. Ze had me een keer uitgenodigd, lang geleden.
Er ging een wereld voor me open. Vooral omdat ik mijn goede vriendin dingen zag en hoorde doen die ik van haar niet kende. En ook omdat ik die verrukte (verrukte? ai?!) gezichten zag.
Na een uur stapte ze van het podium en gingen we een biertje drinken op de Dam.
"En?" zei ze neutraal.
"Eh, mooi werk," zei ik.
"Mmm, jou kennende kan dat van alles betekenen. Vind je het schande dat ik dat doe?"
"Nee absoluut niet. We kennen elkaar al lang en ik weet dat je in die business zit, ieder zijn vak....."
"Weet je", zei ze, " Eigenlijk is het gewoon theater op hoog niveau, als ik zie hoe mijn publiek geniet......"
"Dus eigenlijk is het kunst," zei ik.
"Dacht van wel," zei ze.
"Misschien kun je wel subsidie krijgen....." grijnsde ik.
We namen er nog een, want dat vonden we wel een goed idee.
Over het BTW tarief hebben we het toen niet meer gehad.

We hebben elkaar al lang niet meer gesproken. Toch eens contact zoeken hoe zij over de BTW kwestie denkt.

(wordt vervolgd)

 PS:

Monique Ligtenberg, hoofdredacteur van het fiscale weekblad: ‘Bij een peepshow is volgens de advocaat-generaal het vermaak van de bezoeker het enige doel en daarin is in de zin van de fiscale wetgeving geen enkel cultureel aspect te onderscheiden. Voor veel mensen zal echter evenmin sprake zijn van enig cultureel aspect bij bijvoorbeeld de musical De Jantjes, concerten van K3, dof toneel waarbij de erotische gedichten van de Braziliaan Carlos Drummond de Andrade in gebarentaal worden uitgevoerd.’

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.