Mooi nieuws

Weet je wat ìk nou mooi nieuws vind? Onderstaand bericht uit Trouw van deze week. Niet zozeer omdat-ie zwart is, maar omdat-ie asielzoeker was:

Eerste zwarte burgemeester in Ierland

(Novum/AP) - Het ooit spierwitte Ierland heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een zwarte burgemeester. De Nigeriaan Rotimi Adebari, die zeven jaar geleden als asielzoeker arriveerde, is donderdag gekozen om de gemeenteraad van Portlaoise, een forenzenstad ten westen van Dublin, te leiden. Adebari (43) zat sinds 2004 als onafhankelijk politicus in de raad. Niet veel langer dan een decennium geleden woonden er nog nauwelijks donkere mensen in Ierland. Maar het land heeft sindsdien meer dan dertigduizend asielzoekers opgenomen, met name uit het West-Afrikaanse Nigeria. De migranten werden aangetrokken door de groeiende economie en de relatief soepele immigratiewetgeving. Adebari kwam in 2000 met zijn vrouw en twee kinderen naar Ierland. Zijn asielaanvraag werd afgewezen, omdat hij niet kon aantonen dat zijn eigen leven in gevaar was vanwege de bloedige strijd tussen moslims en christenen in zijn land. Maar omdat zijn derde kind in Ierland werd geboren, mocht het gezin toch blijven.
Kijk maar eens even bij de BBC.

Eén reactie

Johan Havik - 03-07-’07 16:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.