Saddam is dood

Saddam is dood

Als je heel vroeg aan het werk bent omdat de slaap te vroeg op is, zit je soms per ongeluk midden in het nieuws. Waarschijnlijk stond ik een stevige espresso te maken toen in Irak Saddam werd opgehangen. De Volkskrant meldde het mij het eerst met een newsalert. Meteen naar CNN.com. Nu weet ik ook dat mensen om zijn dode lichaam hebben staan te dansen. Welkom in deze geciviliseerde wereld. En dat er snel videobeelden van de executie beschikbaar komen, gelukkig maar.

Dat de man niet deugde staat vast. Maar de doodstraf? Onbegrijpelijk. De doodstraf past niet. Past nooit. Je bereikt er niks mee. En geen mens heeft het recht om andere mensen dood te maken. Dat niet iedereen zich daaraan houdt is al erg genoeg, maar regeringen moeten minstens het goede voorbeeld geven. Saddam had de rest van zijn leven in een eenzame cel moeten zitten, ontdaan van alle macht. Daar hadden ze hem pas mee kunnen straffen. Maar nee, ondanks veel oproepen van zelfs twijfelachtig kant, hebben de Amerikanen het laten gebeuren. Nee, ze hebben het zelfs toegejuicht. De wereld heeft er een martelaar bij en de Amerikaanse politieke bazen hebben weer eens laten zien waar ze staan en wie ze zijn: kwaad met kwaad vergelden. Goed bezig jongens.

Eén reactie

Noud - 01-01-’07 12:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.