Sint & Piet

Sommige dingen sluipen er zo maar in. Voor je het weet, is het er. Plotseling. Ik heb het over ondermaatse Sinterklazen en Zwarte Pieten. Ik zag ze vanmorgen toen ik net wakker was, aan de overkant lopen. Ik zag ze bij Albert Heijn, ik zag ze vorig weekeinde in Groningen. Kinderen verkleed als Sint & Piet!

Uh?! Ja, vroeger -toen alles beter was- waren Sint en Piet autoriteiten. Een strenge, tevens rechtvaardige oude man die door ouders misbruikt werd om die wendingen aan de opvoeding te geven waartoe ze zelf niet in staat waren: "Sint heeft gehoord dat jij soms heel onvriendelijk bent tegen je zusje..." Ja, ja en van wie had Sint dat dan wel niet gehoord? Gelukkig was er dan altijd Piet die zorgde dat je je weer wat kon ontspannen. Maar lieve lezers, het leven neemt een rare wending. De Zeemannen en V&D's van deze wereld verkopen Sint & Pietpakjes in mini-formaat. En het klein spul rent daarmee over straat en neemt zelf de rol van de Goedheiligman en zijn Knechten over. Wie heeft dat bedacht? Waar gaat het heen? Straks hebben we geen Sint & Pieten meer nodig. Iedereen doet het zelf, het lijkt de Praxis wel. Voor de kinderen wordt het misschien leuker, want de oude truc die ook mijn ouders toepasten door Sint in te zetten voor de oplossing van opvoedkundige vraagstukken, lukt niet meer. Daar doen kinderen natuurlijk niet aan mee. Ander voordeel: die kleine dreumesen in die kostuumpjes glijden wèl met gemak door schoorstenen. Lang leve de vooruitgang !

Eén reactie

Minkita (URL) - 27-11-’06 16:15
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.