Ephimenco

Ik reageer nooit op columns en columnisten. Maar vandaag kon ik het niet laten. Ephimenco van Trouw. Ik heb hem via het www gevraagd vooral toch maar hier te blijven. Zijn column:

Ephimenco / Het gat van de deur
door Sylvain Ephimenco
2005-06-04  

Het is niet alleen een chauvinistisch 'nee', het is ook nog een bekrompen 'nee' dat druipt van de onverdraagzaamheid. Dat krijg je dan als het post-fortuynisme en de Linkse Kerk in een verlaten sjoelbakfabriek samen aan het copuleren slaan.

Voor iemand als ik, die van stevige tegenstand houdt en andermans venijn gulzig consumeert, zijn het natuurlijk gouden tijden. Niet dat ik de laatste jaren niet aan mijn trekken kwam. Dankzij onderwerpen als de oorlog in Kosovo en Irak, de monarchie, het orthodoxe christendom en vooral de islam, werd ik regelmatig door lezers op een bad van warm gif getrakteerd. Maar met Europa als thema heeft mijn genotmeter de rode cijfers bereikt. Hier enkele van de reacties op de Trouw-site betreffende mijn laatste stukje.

'Misschien een ideetje om Ephimenco tot ongewenst vreemdeling te verklaren?'

'Ik hoop dat alle mensen die Nederland eng vinden, zoals de heer Ephimenco, snel vertrekken.'

'Ga jij maar ergens elitair je verongelijktheid koesteren. Liefst ver weg.'

'Misschien tijd voor je om naar Turkije te verhuizen.'

Ja, ja, onze geachte medeburgers annex nee-stemmers hebben aan een overweldigende overwinning niet genoeg, ze eisen ook nog de totale stilte van de kant van de verliezers. Een totalitaire reflex met een gespierde wijsvinger als voornaamste wapen: daar is het gat van de deur. Nou, eerlijk gezegd lijkt het me wel wat, daar onder de knoflookgrens. In het zonnige, seculiere en hoofddoekvrije Istanbul. Maar alvorens onder druk van anti-democraten mijn biezen te moeten pakken, nog een paar opmerkingen.

Willen jullie eens ophouden met het fabeltje dat deze Grondwet een instrument was in handen van de grote enge buurlanden om polder-Calimerootje te bestelen? Als dat zo is, waarom hebben de Fransen deze buitenkans niet aangegrepen en niet met 90 procent oui gestemd?

Willen jullie ophouden deze regering, de enige die jullie verdienen, te beschimpen? Haar belangrijkste componenten, CDA en VVD, zijn sinds mensenheugenis Atlantisch ingesteld en hebben aan een politiek verenigd Europa een broertje dood. Van Lubbers tot Bolkestein hadden ze de grootste dwarsliggers van de Nederlandse politiek in huis als het om de fundamentele eenwording van Europa ging. Daarom ook was hun ja-campagne flets, zwak en soms ronduit beschamend. Ze hebben de rode loper voor jullie uitgerold. Amper 24 uur na hun nederlaag hebben ze hun EU-lompen en hun gestrande schepen blijmoedig achter zich verbrand, zijn overgelopen en verklaren nu al de oorlog aan Brussel. Zo diep zat hun euro-ideaal. Even diep als het rempedaal kan gaan. Met 61 procent nee-stemmers voelen ze zich nu vrijgepleit en durven in het volle daglicht hun eeuwige masker te laten vallen. Het wordt straks hartstikke gezellig op dit stukje ex-Europa. Laat ik maar alvast een plekje op de volgende vlucht van Onur Air reserveren.

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om commentspam te voorkomen, moet je deze vraag even beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.